Ελ. Κουντουρά: Στρατηγικός ο ρόλος του τουρισμού στη νέα εποχή

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά μιλάει στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αθήνα 31 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Τα πεπραγμένα της τουριστικής πολιτικής παρουσίασε η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι η πρώτη που αναγνώρισε την καθοριστική συμβολή του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία και έκανε λόγο για άλματα που επιτεύχθησαν στον ελληνικό τουρισμό από το 2015 μέχρι σήμερα.

“Αυξήσαμε τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 25% την προηγούμενη τριετία. Οι δύο εκατομμύρια επιπλέον διεθνείς αφίξεις σταθερά κάθε χρόνο, 6 συνολικά στην τριετία, επέφεραν κατακόρυφη αύξηση των διανυκτερεύσεων, των πληροτήτων, των εσόδων, των επενδύσεων και των νέων θέσεων εργασίας”, είπε χαρακτηριστικά η κα Υπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στις πρωτοβουλίες για την άμβλυνση της εποχικότητας, με την κα Κουντουρά να τονίζει ότι πλέον η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αποτυπώνεται στην αύξηση κατά 27% των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα περιφερειακά αεροδρόμια τους μήνες της άνοιξης, και ακόμη περισσότερο, κατά 33% τους μήνες του φθινοπώρου και την ίδια στιγμή ενισχύθηκε ο χειμερινός τουρισμός κατά 20% ετησίως. “Όλα αυτά κατέστησαν την Ελλάδα πολύ ελκυστική για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 350 νέα επενδυτικά σχέδια στην τριετία, περισσότερες από 25.000 επιπλέον κλίνες σε τετράστερες και πεντάστερες μονάδες” υπογράμμισε η κα Κουντουρά.

Αναφερόμενη στο 2018 η κα Υπουργός τόνισε ότι αυτό ξεκίνησε με διψήφια αύξηση περίπου 13% στις διεθνείς αφίξεις και 14% σημαντική αύξηση ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων επισκεπτών στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το 2017. Μάλιστα σημείωσε ότι τον Απρίλιο καταγράψαμε ρεκόρ διεθνών αεροπορικών αφίξεων όλων των εποχών, ενώ υπάρχει αύξηση στα επίπεδα του 17- 18% στον προγραμματισμό πτήσεων και αεροπορικών θέσεων έως το τέλος του έτους.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση. Τον Αύγουστο κλείνει ο πολυετής κύκλος της αυστηρής λιτότητας και των περιορισμών. Στη νέα εποχή που έρχεται, ο τουρισμός έχει ξεκάθαρα στρατηγικό ρόλο. Σας προσκαλώ όλους να δούμε τη μεγάλη εικόνα και να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση. Σχεδιάσαμε και θα υλοποιήσουμε δυναμικές αναπτυξιακές πολιτικές και δράσεις για τον τουρισμό. Και θέλουμε από την πλευρά σας να συμβάλλετε διότι ο τουρισμός είναι άκρως παραγωγική και αμιγώς εξαγωγική δραστηριότητα, και είναι ο κλάδος που μπορεί να εξασφαλίσει πολύ άμεσα νέα επιπλέον έσοδα στη χώρα, νέες θέσεις εργασίας και βιώσιμη, δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη στις τοπικές οικονομίες.

Στην επόμενη μέρα, μετά τον Αύγουστο, ο τουρισμός έχει ξεκάθαρα στρατηγικό ρόλο, δήλωσε η κα Κουντουρά και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού. Συγκεκριμένα, το υπουργείο θα προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με στόχο την άμεση αύξηση της διαθεσιμότητας των κλινών και τη βελτίωση της ποιότητας τους.

Σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα «Τουριστικές Επιχειρήσεις Ανοικτές 365 ημέρες το χρόνο» για περιοχές τουριστικά ώριμες να το υποστηρίξουν.

Δημιουργείται ένα πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο στην προσέλκυση επενδυτών για τις αναπτυξιακές στρατηγικές προτεραιότητες του τουρισμού που εστιάζουν κυρίως σε νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, δίκτυα μαρινών μεγάλου και μεσαίου μεγέθους σε όλη την Ελλάδα, στην ανάπτυξη λιμανιών για προορισμό κρουαζιέρας, στην ανάπτυξη του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού, στη δημιουργία θεματικών πάρκων και στη δημιουργία τουριστικών χωριών για τη διαμονή των Ευρωπαίων Πολιτών και τη μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικών τουριστικών ζωνών για τουριστική ανάπτυξη 365 ημέρες το χρόνο με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, τον συνεδριακό, το γκολφ, την τρίτη ηλικία και όχι μόνο. Η υπουργός συνέχισε, αναφέροντας ότι σχεδιάζονται ειδικά προγράμματα για τη διασύνδεση του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή, ενώ αναπτύσσεται ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς. Τέλος το υπουργείο προχωρά στην ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της πύλης Visit Greece, και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.