El Mundo: Το ΔΝΤ δεν θέλει να λάβει μέρος σε νέα ελληνική διάσωση

Την επιθυμία του να μη μετέχει σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας φέρεται να έχει εκφράσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προς το Eurogroup σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επιθυμία του ΔΝΤ να μην αποτελέσει μέρος ενός τρίτου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο όπως αναφέρει θα ανέλθει σε 50 δισ. ευρώ, σχετίζεται με τη απροθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να προχωρήσει στη συγκράτηση των δαπανών και στην αντιμετώπιση του ελλείμματος της Ελλάδας, αλλά και στις «προκλήσεις» στις οποίες έχει προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική πλευρά, όπως η επανεισδοχή απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με την El Mundo οι παραπάνω εξελίξεις έχουν οδηγήσει το ΔΝΤ να επιθυμεί να αφήσει όλο το βάρος της βοήθειας προς την Ελλάδα στα χέρια της ευρωζώνης και της ΕΚΤ.

«Το γεγονός ότι το ΔΝΤ θέλει να σταματήσει να είναι μέρος της διάσωσης μιας χώρας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς ο θεσμός αυτός είναι πάντα η τελευταία λύση των οικονομιών των οποίων η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, η El Mundo επικαλείται αξιωματούχους που υποστηρίζουν πως με δεδομένες τις δυσκολίες στο να ξεκλειδώσει η δόση του προγράμματος διάσωσης που λήγει στις 30 Ιουνίου, το ΔΝΤ φοβάται ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη οικονομία ανεπτυγμένης χώρας που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

Μάλιστα, καταθέτει και το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το καλοκαίρι: 2,8 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και άλλα 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ μέχρι τις 20 Ιουλίου.

Σημειώνεται πως η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να πληρώσει χθες το ΔΝΤ χάρη σε μια συμφωνία μαζί του. Συγκεκριμένα, το Ταμείο δέχθηκε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα για τη δόση τη συμμετοχή της στο αποθεματικό του, κάπου 650 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία έγινε υπό την προϋπόθεση να καταβάλει τη συμμετοχή της το ταχύτερο δυνατόν και ήταν ουσιαστικά μια διευκόλυνση για να κερδίσει η κυβέρνηση λίγο χρόνο για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, η λύση αυτή απλώς μεταθέτει το πρόβλημα κατά 15 ημέρες, έως τα τέλη Μαΐου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.