Ελαιόλαδο: Καιρός και εργατικά χέρια οι λόγοι για την αύξηση στην τιμή

Οι τιμές για το ελαιόλαδο στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος που το λάδι έχει φτάσει να πωλείται πάνω από 5 ευρώ το λίτρο σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας; Οπως απαντούν στο ρεπορτάζ του Newsbomb.gr ελαιοπαραγωγοί, η παρατεταμένη ζέστη και ξηρασία, που απείλησαν την παραγωγή του σε Ισπανία και Ιταλία καθώς η συγκομιδή, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν μικρότερη και χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η Ισπανία, η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου στον κόσμο (αντιπροσωπεύει το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής) να έχει εκτοξεύσει τις τιμές για το εξαιρετικό παρθένο και το εξευγενισμένο ελαιόλαδο κατά 2,2% και 8,3% αντίστοιχα, σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου.

Γιατί η τιμή στο λάδι αυξήθηκε στην Ελλάδα

Ο Γιάννης Καμπούρης, παραγωγός ελαιόλαδου και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας E-La-Won μίλησε στο Newsbomb.gr για την αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου αλλά και τα μειωμένα εργατικά χέρια.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που έχει εκτοξευτεί η τιμή του ελαιόλαδου. Ένας από τους βασικούς είναι η μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας. Και η Ιταλία που ήταν η 2η παραγωγική χώρα στο ελαιόλαδο έχει κατρακυλήσει στην 4η θέση, ίσως και στην 5η θέση. Οι καιρικές συνθήκες και τα μειωμένα εργατικά χέρια έχουν φτάσει την τιμή του ελαιόλαδου τόσο ψηλά».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου λόγω του ευνοϊκού χειμώνα. Μάλιστα, οι δύο χώρες έχουν πάνω από 300.000 τόνους παραγωγής κατακτώντας την 2η και 3η θέση» στην κατάταξη της ποσοτικής παραγωγής όπως αναφέρει ο κ. Καμπούρης.

Μάλιστα, ο ίδιος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει σημαντικούς εξαγωγικούς ορίζοντες ελαιόλαδου «στην Ιαπωνία και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ασιατική χώρα τα τελευταία χρόνια στρέφεται στη μεσογειακή διατροφή».

Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, «σήμερα το ελαιόλαδο πωλείται 4,95 ευρώ – 5,20 ευρώ το λίτρο (για την Πελοπόννησο) από 4,00 ευρώ – 4,20 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 (για την Πελοπόννησο)».

Τα εργατικά χέρια

«Παλιότερα είχαμε αρκετό εργατικό δυναμικό. Σταδιακά, τα τελευταία χρόνια αυτό άρχισε να μειώνεται. Έτσι φτάσαμε στο σημείο το μεροκάματο από 30 ευρώ με 35 ευρώ να έχει φτάσει τα 45 ευρώ με 60 ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμπούρης. Αυτά τα μεροκάματα δυσκολεύουν τον παραγωγό να πάρει όλα τα άτομα που θα χρειαστεί κάνοντας περικοπές με αποτέλεσμα να έχει ζημιά στο μάζεμα της ελιάς.

Νέα κατηγορία ελαιόλαδου

Και ενώ μέχρι τώρα στο ράφι των σούπερ μάρκετ βλέπαμε ελαιόλαδα με τις κατηγορίες «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», «παρθένο ελαιόλαδο», «ελαιόλαδο», «εξευγενισμένο ελαιόλαδο», «πυρηνέλαιο», ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι ακόμα μία κατηγορία θα κάνει την εμφάνισή της το 2023.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, με έδρα την Ισπανία, θεσπίζει μία νέα κατηγορία ελαιόλαδου με την ονομασία Ultra Premium, η οποία θα ανακοινωθεί το 2023. Αυτή η νέα κατηγορία θα είναι πιο πάνω από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητά του θα είναι κάτω από 0,3%, ενώ το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι κάτω από 0,8%. Ακόμα, θα έχει περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες πάνω από 250ml».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.