Ελλάδα- Κίνα: Οι συμφωνίες του ενεργειακού τομέα

Μπορεί προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές να είναι το λιμάνι του Πειραιά και η ανάδειξή του σε ένα από τα τρία κορυφαία της Ευρώπης, αλλά το Πεκίνο δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του και για τον τομέα της ενέργειας.

Σήμερα υπεγράφη συμφωνία με την οποία επιβεβαιώθηκε το κινεζικό ενδιαφέρον για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη. Η συμφωνία υπεγράφη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ Μανούσο Μανουσάκη και τον Πρόεδρο της State Grid Corporation of China, Kou Wei.

Ο διαγωνισμός για το έργο αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, για το οποίο πρόσφατα αποσαφηνίστηκε πλήρως το καθεστώς υπό το οποίο θα υλοποιηθεί. Έτσι σύντομα αναμένεται να επιλεγούν οι ανάδοχοι για τα καλωδιακά τμήματα του έργου, μέσα από μειοδοτική διαδικασία, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών. Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ και αφορά τη διπλή γραμμή μεταφοράς συνεχούς ρεύματος, που θα συνδέει την Κρήτη με το ηπειρωτικό δίκτυο μέσω της Αττικής.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη επίσης συμφωνία συνεργασίας για τη δημιουργία του έργου MINOS 50MW στην Κρήτη από τον Πρόεδρο NUR Energie Kevin Sara και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Prenecon-Green Energy Holdings Plc Δημήτριο Μπούρα και από κινεζικής πλευράς από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή της Industrial and Commercial Bank of China Chen Siqing και τον Πρόεδρο του China Energy Engineering Group Wang Jianping.

Επισφραγίζεται έτσι η συνεργασία των δύο χωρών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς με το συγκεκριμένο έργο εξασφαλίζεται η μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ενεργειακή αυτονομία του νησιού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.