Ελληνικό: Συνεδριάζει σήμερα το ΚΑΣ

Χωρίς να καταλήξει επί του θέματος της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικόν ΑΕ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά περί ύπαρξης δασικής περιοχής σε 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ολοκλήρωσε χθες την πολύωρη συνεδρίασή της η τεχνική επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (δευτεροβάθμια επιτροπή).
Η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά με το ίδιο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Το θέμα του «δάσους» στο πρώην αεροδρόμιο είναι το δεύτερο μείζον ζήτημα που κρίνεται τις μέρες αυτές αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου. Σήμερα συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για δεύτερη φορά με θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την επένδυση των 7 δισ. στο Ελληνικό και η κρισιμότητα της συνεδρίασης έγκειται στο αν θα τεθεί ζήτημα κήρυξης μεγάλου τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Μια αρνητική για την επένδυση εξέλιξη, στις δύο παραπάνω υποθέσεις, δύναται να την τινάξει στον αέρα. Η επενδυτική εταιρεία με επικεφαλής τη Lamda του ομίλου Λάτση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί να αλλάξει το μάστερ πλαν που έχει καταρτίσει, βάσει των στοιχείων που της προσκόμισε το ελληνικό δημόσιο και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία του καζίνο στην περιοχή των 37 στρεμμάτων που ο δασάρχης Πειραιά «βλέπει» δάσος. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της έκτασης που συνορεύει με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Αναφορικά με την κήρυξη τμήματος της έκτασης ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος το πρόβλημα είναι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που συνεπάγεται μια τέτοια απόφαση στην υλοποίηση της επένδυσης καθώς σε αυτή την περίπτωση κάθε σχέδιο μεγάλο ή μικρό θα πρέπει να περνά από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημειώνεται από στελέχη της κυβέρνησης που έχουν επιφορτιστεί με το καθήκον να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό – μνημονιακή υποχρέωση της χώρας – σε κάθε περίπτωση αν βρεθούν αρχαία ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία ανάδειξής τους η οποία στην περίπτωση του Ελληνικού είναι ενισχυμένη εξαιτίας του Μνημονίου που έχει υπογραφεί με τους επενδυτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.