ΕΛΣΤΑΤ: Μικρή πτώση στον πληθωρισμό – Στο 11,6% τον Ιούλιο   

Ενώ η ακρίβεια παραμένει στην Ενέργεια

Μικρή μείωση παρουσίασε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο. Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 11,6% (από 12,1% που ήταν τον Ιούνιο).

Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση μετά από 15 μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι η ακρίβεια αποκλιμακώνεται, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, αρνητικοί «πρωταγωνιστές» παραμένουν το φυσικό αέριο, το ρεύμα, τα καύσιμα, οι μεταφορές κ.λπ.

Δύο παράγοντες που ίσως παίξουν ρόλο στην εκτιμώμενη υποχώρηση του πληθωρισμού, είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα μετά το υψηλό σημείο που βρέθηκαν τον Ιούνιο, καθώς επίσης και λόγω της μείωσης της τιμής του ρεύματος εξαιτίας των επιδοτήσεων από την κυβέρνηση. Βέβαια όσο αφορά το ρεύμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση στον πληθωρισμό αναμένεται τον Αυγούστο, αφού από 1η Αυγούστου ισχύει ο νέος μηχανισμός για το ρεύμα.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι στο 8,9% για το 2022 γεγονός που δείχνει πως τα επίπεδα των τιμών θα παραμείνουν υψηλά και το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής για το πρώτο εξάμηνο ο πληθωρισμός έχει διαμορφωθεί στο 9,3%, που σημαίνει πως, για να επαληθευτούν οι προβλέψεις της Κομισιόν, θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο ο πληθωρισμός να τρέξει περίπου σε ένα μέσο επίπεδο του 8,5%.

H τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 195 ευρώ η μεγαβατώρα, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός χάρτης έχει «κοκκινίσει» με τις τιμές στις περισσότερρες χώρες να έχουν σκαρφαλώσει πάνω από τα 300€/MWh. Στην Ελλάδα, για σήμερα, η τιμή βρίσκεται στα 350 ευρώ/Mwh ενώ στη Λιθουανία έφτασε στα 516 ευρώ/MWh.

Η ελληνική οικονομία πάντως δείχνει προς το παρόν ότι αντέχει, καθώς ΑΕΠ, φορολογικά έσοδα και τουρισμός δίνουν θετικά σήματα ενώ στην τελική ευθεία μπαίνει σιγά σιγά και η σύνταξη του νέου σχεδίου για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια, που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου με το υπουργείο Οικονομικών μάλιστα να έχει στο συρτάρι του ένα δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Dikaiologitika.gr

 

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.