«Ενεργειακό» θρίλερ για την πώληση του ΔΕΣΦΑ

Σε λίγες μέρες οι δύο διεκδικητές καλούνται να υποβάλλουν βελτιωμένες προσφορές για το 66% της εταιρείας καθώς οι πρώτες έχουν μικρότερη από 15% διαφορά μεταξύ τους και σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαδικασιών δεν ικανοποιούν απόλυτα του στόχους που έχουν τεθεί από ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ αν και όπως ανακοίνωσε ο Σταθάκης είναι και οι δύο πάνω από τα 400εκ που ήταν το τίμημα που είχε προσφέρει η Socar στο διαγωνισμό του 2013 που ακυρώθηκε το 2016.

Μπορεί μεν τα οικονομικά αποτελέσματα του ΔΕΣΦΑ και το ταμειακά διαθέσιμα να είναι υψηλά και να προβάλλονται ως βασικό επιχείρημα για την απόδειξη της υψηλής αξία του ΔΕΣΦΑ, αλλά υπάρχει και ένας ακόμη κρίσιμος και αστάθμητος παράγοντας o οποίος μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τη μελλοντική πορεία των εσόδων του ΔΕΣΦΑ άρα και την αξία του. Αυτό είναι το λεγόμενο WACC, (weighted average cost of capital).

Ο ΔΕΣΦΑ αιτείται κάθε χρόνο στη ΡΑΕ να εγκρίνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό απόδοσης (WACC) των επενδεδυμένων κεφαλαίων της. Βάσει αυτού του WACC στη συνέχεια καταθέτει τα κόστη και τις επενδύσεις της και καθορίζονται οι ταρίφες του δικτύου, που αποτελούν και το ρυθμιζόμενο έσοδο της εταιρείας. Πριν το διαγωνισμό ζητούσαν και οι δύο υποψήφιοι από το ελληνικό δημόσιο να εγγυηθεί ότι το WACC θα παραμένει σταθερό για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να διασφαλιστεί το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ.

Αυτός ο όρος τελικά δεν υιοθετήθηκε με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, να αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντα προσφοράς υψηλού τιμήματος και για τους δύο διεκδικητές. Αυτές οι συζητήσεις έγιναν μάλιστα πολύ πιο έντονες την προηγούμενη εβδομάδα όταν η ΡΑΕ ανακοίνωνε το αντίστοιχο WACC για τον ΑΔΜΗΕ μειώνοντας αισθητά τα έσοδα της εταιρείας και καθιστώντας πιο δύσκολη την υλοποίηση των επενδύσεων που είχαν προγραμματίσει.

Ο στρατηγικός επενδυτής, η κινεζική State Grid, είδε ξαφνικά να μειώνεται σημαντικά η απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων της, η οποία είναι σίγουρα μια κατάσταση που και οι δύο κοινοπραξίες που διεκδικούν το ΔΕΣΦΑ θα ήθελαν να αποφύγουν μελλοντικά.

ΠΗΓΗ news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.