Επιστρεπτέα προκαταβολή: Τα σενάρια για μποναμά στις επιχειρήσεις – Ποιους αφορά

Το ενδεχόμενο η επιστρεπτέα προκαταβολή να μην είναι…επιστρεπτέα για όλες τις επιχειρήσεις και πάντως όχι για ολόκληρο το ποσό εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αυτό που θα κρίνει το ποσό που θα χαρίσει το κράτος στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί, αλλά και ο κλάδος στον οποίο ανήκουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις πήραν παράταση μέχρι, αύριο, Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για την τρίτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ έως τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020.Το υπουργείο Οικονομικών καλεί όσους επιθυμούν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ να υποβάλουν την αίτησή τους εντός των χρονικών ορίων της νέας προθεσμίας. Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το πεδίο των δικαιούχων έχει διευρυνθεί και οι επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα της περιόδου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020.

Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» έως τις 28 Σεπτεμβρίου. Με επόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της νέας προθεσμίας υποβολής αιτημάτων, θα προσδιοριστούν ο τρόπος υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης και άλλα σχετικά ζητήματα.

Ποιοι μπορούν να ενταχθούν
Στον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή, ενώ, για πρώτη φορά, δίνεται δυνατότητα συμμετοχής σε:

μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),
ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο ή σε τομείς με έντονη εποχικότητα, οι οποίοι δέχθηκαν σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού κατά του μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο,
ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς φορολογική ταμειακή μηχανή, οι οποίες έχουν την έδρα τους σε περιοχές της Εύβοιας που τον περασμένο μήνα επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ανεξαρτήτως κλάδου.
Ειδικότερα, δικαίωμα υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 3ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως προβλέπει η ΚΥΑ, έχουν:

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.