ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση 203 εκατ. ευρώ σε ΑΕΙ, ΔΕΗ και Upstream

Τρεις νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις, ύψους 203 εκατ. ευρώ, υπέγραψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της καινοτομίας.
Οι συμφωνίες αφορούν τα ελληνικά πανεπιστήμια, τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) και την Upstream. «Πρόκειται για τρεις συμβάσεις, οι οποίες έχουν ως επίκεντρο τη στήριξη της καινοτομίας και των επιχειρήσεων, και θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και στην επάνοδο της Ελλάδας σε πορεία ανάπτυξης» σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Δάνειο 138 εκατ. στα πανεπιστήμια
Στόχος της συγκεκριμένης σύμβασης αποτελεί η στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη χρηματοδότηση της κατασκευής, της επέκτασης και της ανακαίνισης κτηρίων και εγκαταστάσεων σε εννέα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Το δάνειο αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη της μεγάλης καθυστέρησης στη συντήρηση των εγκαταστάσεων, η οποία οφείλεται στο χρόνιο έλλειμμα επενδύσεων σε υποδομές για τα ελληνικά πανεπιστήμια, κυρίως λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
Η χρηματοδότηση αφορά πανεπιστήμια σε Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Δάνειο 40 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ
Η ΕΤΕπ υπέγραψε παράλληλα, την πρώτη δόση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, από τη συνολική γραμμή χρηματοδότησης (85 εκατ. ευρώ), για το πρόγραμμα υποσταθμών υψηλής τάσης και έξυπνων μετρητών της ΔΕΗ.
Με την κατασκευή και την επέκταση επτά υποσταθμών υψηλής τάσης, την τοποθέτηση 40 χλμ. υποθαλάσσιων καλωδίων και την πιλοτική εγκατάσταση έξυπνων μετρητών (με τηλεμέτρηση) σε 170.000 μικρούς καταναλωτές χαμηλής τάσης, το πρόγραμμα της ΔΕΗ – σύμφωνα με την ΕΤΕπ – θα βελτιώσει την αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και θα επιτρέψει να δοκιμαστεί η χρήση έξυπνων μετρητών για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Χρηματοδότηση 25 εκατ. ευρώ στην Upstream
Τέλος, η ΕΤΕπ προχώρησε και στη χρηματοδότηση ανάπτυξης, ύψους 25 εκατ. ευρώ, προς την Upstream, η οποία είναι κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, μέσω κινητών συσκευών.
Η εταιρεία διαχειρίζεται μια πλατφόρμα κινητού ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού, απόκτησης πελατών, παροχής υπηρεσιών, πληρωμής και διαχείρισης συνδρομών.
Τα προϊόντα της καλύπτουν ευρύ φάσμα, από την παροχή πληροφοριών αναψυχής και τη μικροασφάλιση έως τις διαδικτυακές πύλες παιχνιδιών και μετάδοσης βίντεο, τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών, τις υπηρεσίες εκμάθησης γλωσσών, καθώς και βραβευμένες λύσεις μάρκετιγκ μέσω κινητών συσκευών.
Η χρηματοδότηση θα προσφέρει στην Upstream μακροπρόθεσμο και σταθερό κεφάλαιο για την υποστήριξη δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες θα ωφελήσουν την ελληνική οικονομία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.