ΕΤΕπ: Υπεγράφη η σύμβαση για το Καστέλι- ενισχύει τη στήριξή της στην Ελλάδα

Δύο δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Η ΕτεΠ θα χορηγήσει δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου στην Κρήτη, που θα αντικαταστήσει το υπάρχον.

Το συνολικό κατασκευαστικό κόστος ανέρχεται σε 517 εκατ. ευρώ και το δάνειο θα είναι 28ετούς διάρκειας. Το Δημόσιο θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό και τη διαχείριση αναλαμβάνει ιδιώτης με 35ετή σύμβαση παραχώρησης.

Η δεύτερη δανειακή σύμβαση αφορά στο τρίτο μέρος συνολικότερου «Έργου» για τη συγχρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΤΕπ μέρους της εθνικής συμμετοχής για την κάλυψη επιλεγμένων επιχειρησιακών προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους της προγραμματικής περιόδου 2014- 2020, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, το νέο δάνειο θα επιτρέψει στο επενδυτικό πρόγραμμα να παρέχει αυξημένη στήριξη προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, βοηθώντας, μεταξύ άλλων, επιχειρήσεις να αναπτύξουν νέες αγορές και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Θα συμβάλει, επίσης, στη βελτίωση των δεξιοτήτων και στη ενίσχυση των ικανοτήτων των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η πρώτη συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της Κρήτης δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Ο κ. Καραμανλής, τόνισε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως σταθερού συμμάχου και ο κ. McDowell, τόνισε ότι το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων.

Εν τω μεταξύ η ΕΤΕπ στηρίζει επενδύσεις συνολικού ύψους 18,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, σε δράσεις για το κλίμα, υποδομές και επιχειρήσεις, χρηματοδοτεί την εθνική συμμετοχή σε καίριας σημασίας επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και χορηγεί νέο δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους 1,7 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε το 2014.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε σήμερα να συνεχίσει να στηρίζει νέες επενδύσεις προτεραιότητας στην Ελλάδα, με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της έρευνας και καινοτομίας και τη στήριξη πρωτοβουλιών στους τομείς της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού και της ανάπλασης αστικών περιοχών στη χώρα.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος ύψους 18,6 δισ. ευρώ υπό το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν στηριχθεί με επιτυχία από το 2014 έργα προτεραιότητας ανά την Ελλάδα και έχουν αποφευχθεί καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με υψηλό αντίκτυπο, τα οποία είναι σημαντικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ υπεγράφη στο Υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα από τον Andrew McDowell, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και τον Γιάννη Τσακίρη, Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην υπογραφή παρίσταντο επίσης ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.