Eurobank: Θετική έκπληξη για την οικονομία από τις επενδύσεις

Στη σημαντική βελτίωση που καταγράφουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας αναφέρεται στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Eurobank, η οποία επισημαίνει ότι από το -10,4% στο α’ τρίμηνο του 2011, βρεθήκαμε στο γ΄τρίμηνο του 2014 στο +1,9%.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης ήταν θετικός, τονίζοντας ότι οι συνιστώσες με τη μεγαλύτερη συνεισφορά ήταν η ιδιωτική κατανάλωση (3,6%) και οι εξαγωγές (6,91%).

Θετική έκπληξη υπήρξε από τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου): ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής στο 2,69%, για πρώτη φορά σημειώνεται αύξηση ύστερα από 25 τρίμηνα πτωτικής πορείας.

Σύμφωνα με τη Eurobank, η μελλοντική βιωσιμότητα του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης θα κριθεί από τρείς συνιστώσες: από την συνέχιση και την ορθολογική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, από την αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων και από την ενίσχυση της αξίας των εξαγωγών.

Για τον μήνα Οκτώβριο, αναφέρει η τράπεζα, η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του υπολοίπου του συνόλου της χρηματοδότησης (πιστώσεις) της ελληνικής οικονομίας ήταν της τάξης του -3,80% (από 240,07 δις ευρώ σε 230,95 δις ευρώ).

Το αντίστοιχο μέγεθος στους τομείς της γενικής κυβέρνησης, των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο -9,60%, -2,67% και -4,02% αντίστοιχα.

Εξάλλου, επισημαίνει ότι τον ίδιο μήνα η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του υπολοίπου του συνόλου των καταθέσεων στα εγχώρια νομισματικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν οριακά θετική, 0,20% (από 212,94 δις ευρώ σε 213,37 δις ευρώ).

Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, τα νοικοκυριά αυξήσανε τις καταθέσεις τους κατά 0,8 δις ευρώ (0,59%, από 134,80 δις ευρώ σε 135,60 δις ευρώ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.