Eurobank: Θετική αναμένεται η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών το γ’ τρίμηνο

Οι καθαρές εξαγωγές αναμένεται να έχουν θετική συνεισφορά στον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 3ο τρίμηνο 2017, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 ημέρες οικονομία».

Όπως σημειώνεται στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, το οποίο υπογράφει ο οικονομικός αναλυτής Στυλιανός Γ. Γώγος, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία (provisional data) των τριμηνιαίων εθνικών λογαριασμών που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 0,8% το 2ο τρίμηνο 2017 από 0,4% το 1ο τρίμηνο 2017.

Στο οικονομικό δελτίο της τράπεζας τονίζεται ότι η ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας το 2ο τρίμηνο 2017 προήλθε από τις συνιστώσες των εξαγωγών (συνεισφορά 2,8 ποσοστιαίων μονάδων – ΠΜ), της δημόσιας κατανάλωσης (0,7 ΠΜ) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5 ΠΜ). Η μεταβολή των αποθεμάτων, οι εισαγωγές και οι επενδύσεις παγίων είχαν αρνητική συνεισφορά της τάξης των -1,6, -1,0 και -0,5 ΠΜ αντίστοιχα.

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών (εξαγωγές μείον εισαγωγές) και της εγχώριας ζήτησης (κατανάλωση και επενδύσεις) στον ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης το 2ο τρίμηνο 2017 διαμορφώθηκε στις 1,8 και -0,9 ΠΜ αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την πορεία των καθαρών εξαγωγών το 3ο τρίμηνο 2017, στο οικονομικό δελτίο της Eurobank επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ, ισοζύγιο πληρωμών) και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, εμπορευματικές συναλλαγές), η συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών στην ετήσια μεταβολή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 3ο τρίμηνο 2017 αναμένεται να είναι θετική. Το εν λόγω ποιοτικό συμπέρασμα, κατά τη Eurobank, εδράζεται στην καταγραφείσα επίδοση του τομέα των υπηρεσιών και συγκεκριμένα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.