Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας – Σε ύφεση η μεταποίηση

H παρατεταμένη ύφεση στο μεταποιητικό κλάδο συνεχίζει να πιέζει προς τα κάτω την επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, απειλώντας και τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών και κρατώντας δέσμια την οικονομία του μπλοκ σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε υπηρεσίες και μεταποίηση -που θεωρείται «βαρόμετρο» για τις προοπτικές της οικονομίας- σημείωσε οριακή άνοδο στο 51,6 αυτό τον Μάιο από 51,5 του Απριλίου, σε επίπεδα όμως κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters.

O επιμέρους δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας παρέμεινε για τέταρτο διαδοχικό μήνα κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, υποχωρώντας στις 47,7 μονάδες από 47,9 και παρά τις προσδοκίες για άνοδο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης του τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στο 52,5, από 52,8, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για άνοδο στο 53.

«Μπορούμε να ξεγράψουμε τις ελπίδες για ισχυρότερη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο», επισημαίνει ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον, τα στοιχεία καταδεικνύουν ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμούς 0,2% αυτό το τρίμηνο, πιο αδύναμους από ό,τι προβλέπουν αναλυτές του Reuters σε δημοσκόπηση.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας εάν επιμείνει η επιβράδυνση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.