Εξετάζονται μέτρα στήριξης δανειοληπτών που επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων

Μέτρα στήριξης των δανειοληπτών που επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων μελετάει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι τα μεσαία νοικοκυριά με στεγαστικά κυρίως δάνεια, που δεν εμπίπτουν στην περίμετρο των ευάλωτων, μέσα από το πρόγραμμα στήριξης που υλοποιούν ήδη οι τράπεζες.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και μεταξύ των προτάσεων που έπεσαν στο τραπέζι ήταν η δυνατότητα επιδότησης, τύπου «Γέφυρας 1» ή επιστροφής ενός ποσού με τη μορφή μπόνους. Τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών συμφώνησαν να εξετάσουν τις σχετικές δυνατότητες και να συναντηθούν εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, έχοντας προηγουμένως επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της ΤΤΕ, καθώς το θέμα προσκρούει σε εποπτικούς περιορισμούς. Στόχος είναι τα όποια μέτρα στήριξης να μην οδηγούν τις τράπεζες σε αύξηση των υπολοίπων, που θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα από πλευράς εποπτικού χειρισμού.

Οι τράπεζες παρουσίασαν στοιχεία για την εξέλιξη των αποπληρωμών στα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ότι υπάρχουν εισροές νέων κόκκινων δανείων, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί στο άμεσο μέλλον, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος που προκαλεί η επιμονή του πληθωρισμού.

Κοινός τόπος μεταξύ τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών ήταν ο προβληματισμός για την επιβάρυνση των νοικοκυριών λόγω της σημαντικής ανόδου των επιτοκίων, που έχει εκτινάξει τις δόσεις των στεγαστικών δανείων κατά μέσο όρο από 150 έως 200 ευρώ τον μήνα (ανάλογα με το ύψος του δανείου, τη διάρκεια και το περιθώριο που εφαρμόζει η τράπεζα) από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Επειτα από έξι διαδοχικές αυξήσεις το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται πλέον στο 3%, συμπαρασύροντας σε αυτά τα επίπεδα και το euribor 3μήνου, που αποτελεί και τη βάση τιμολόγησης της συντριπτικής πλειονότητας των στεγαστικών δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δόση για ένα δάνειο 100.000 ευρώ με περιθώριο 2,5% και διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια, πέρυσι τέτοιο καιρό ήταν 535 ευρώ τον μήνα και σήμερα διαμορφώνεται στα 695 ευρώ, ενώ για το ίδιο δάνειο με διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, η δόση από 400 ευρώ διαμορφώνεται σήμερα στα 575 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν πρόγραμμα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών (με εισόδημα από 7.000-21.000 όταν έχουν έως και τρία προστατευόμενα μέλη), επιδοτώντας το 50% της αύξησης της δόσης που προκλήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων. Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί ως δικαιούχοι 1.000 περίπου νοικοκυριά, ενώ εκκρεμεί η αξιολόγηση περίπου άλλων 8.000 αιτήσεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.