EY: Πλήττεται η παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών

Σημαντικές μεταβολές στην παγκόσμια δραστηριότητα δημόσιων εγγραφών αλλά και στις προθέσεις των επενδυτών σημειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της EY “Global IPO Trends: 2015 Q3”.

Όπως αναφέρει η EY, μετά από την εξαιρετικά έντονη δραστηριότητα του δεύτερου τριμήνου, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι δημόσιες εγγραφές έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η δραστηριότητα στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνθηκε, εξαιτίας της απότομης μεταβολής της αγοράς και της αναστολής νέων εγγραφών στην Κίνα.

Στις ανεπτυγμένες αγορές, οι δημόσιες εγγραφές κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα θα ανακάμψει κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την EY, ο συνολικός αριθμός των δημόσιων εγγραφών παγκοσμίως (192) και τα αντληθέντα κεφάλαια (17,9 δια. δολάρια) κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν μειωμένα κατά 55% και 75%, αντίστοιχα, έναντι του δεύτερου τριμήνου.

Στο σύνολο του εννεάμηνου, ενώ ο αριθμός των εγγραφών αυξήθηκε οριακά κατά 2%, τα αντληθέντα κεφάλαια μειώθηκαν κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην κάμψη των κινεζικών δημόσιων εγγραφών, καθώς και στη συνεχιζόμενη στροφή προς μικρότερα, μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια. Ακόμη κι αν εξαιρεθεί από τη σύγκριση η δημόσια εγγραφή της Alibaba, τα συνολικά έσοδα κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν μειωμένα κατά 58%.

Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές

Καθώς η μεταβλητότητα των αγορών τον Αύγουστο έφθασε σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τον Οκτώβριο του 2011, οι διαθέσεις των επενδυτών ήταν υποτονικές κατά το τρίτο τρίμηνο.

Ο αριθμός των δημόσιων εγγραφών (26) που χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Venture Capitals) και εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (Private Equities) ήταν μειωμένος κατά 62% κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια (4,9 δις δολάρια) μειώθηκαν κατά 89% έναντι του τρίτου τριμήνου του 2014, με την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο ειδικότερα να σημειώνουν τη μεγαλύτερη κάμψη.

Η συμμετοχή των εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στις δημόσιες εγγραφές, περιορίσθηκε στο 18% των πράξεων, έναντι 30% κατά την ίδια περίοδο του περασμένου χρόνου.

Βελτιωμένες προοπτικές για το τέταρτο τρίμηνο και το 2016

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της EY, η εικόνα για τις δημόσιες εγγραφές παραμένει ευμετάβλητη καθώς οι ευρύτερες οικονομικές εξελίξεις και η αστάθεια επηρεάζουν τις επιδόσεις των χρηματαγορών και την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών σε τριμηνιαία βάση παρουσιάζει διακυμάνσεις, με κάθε περιοχή να παρουσιάζει κατά διαστήματα καλές και κακές επιδόσεις. Με τη συνεχιζόμενη αναστολή δημόσιων εγγραφών στην ηπειρωτική Κίνα, και τα αντληθέντα κεφάλαια κατά το πρώτο εννεάμηνο μειωμένα κατά περίπου το ένα τρίτο σε σύγκριση με το 2014, δεν φαίνεται πιθανό να επιτευχθούν οι επιδόσεις του 2014 και φέτος, αναφέρει η EY.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.