Ευάγγελος Μυτιληναίος: Η ενεργειακή κρίση δεν θα λήξει μαζί με τον πόλεμο

Η ενεργειακή κρίση που ζούμε σήμερα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» του «Κύκλου Ιδεών» με κεντρικό θέμα: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση.

Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολλές χώρες του κόσμου με την Ευρώπη πρώτη. Οι βασικές ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν λεφτά, άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί ξεκίνησε η επερχόμενη έλλειψη την οποία οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν δεν αντιλήφθηκαν, αντίθετα είχαμε τους «πράσινους σταυροφόρους» να υπερθεματίζουν όσον αφορά τους πράσινους στόχους, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως στη συνέχεια είχαμε την πανδημία με τη μείωση της ζήτησης και μετά τη λήξη της πανδημίας όταν η ζήτηση εκτοξεύτηκε και δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια γιατί δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις που χρειάζονταν. Το αποκορύφωμα βεβαίως ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.

«Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της». Αναφορικά με τη γενικότερη στάση της Γερμανίας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε πως πολλά προβλήματα προέρχονται από τη Γερμανία επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα, ωστόσο λίγα επιλύουν και επικαλούνται όποτε θέλουν την αλληλεγγύη. «Στα χρόνια που ήταν στην ηγεσία της η κ. Μέρκελ και παρά την ευημερία που γνώρισε η χώρα, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας; Γιατί δεν έκανε 5-6 FSRU; Καλά έκανε κι έπαιρνε φυσικό αέριο φθηνό, αλλά γιατί δεν έκανε ασφάλεια εφοδιασμού;», διερωτήθηκε.

Αστεία η πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την επιβολή πλαφόν, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αστεία την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο. «Η πρόταση για πλαφόν μόνο στο Ρωσικό αέριο δεν είναι βιώσιμη, γιατί μπορεί η Ρωσία να σταματήσει τον εφοδιασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου σημείωσε ότι πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή).

Επίσης τόνισε πως θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας και θα το πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες, καθώς θα ανέβουν τις τιμές και η Ευρώπη θα προσελκύσει άπειρα πλοία. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη Μεσόγειο 25 πλοία που ψάχνουν λιμάνι να ξεφορτώσουν, επειδή οι Ρεβυθούσες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες. Τον χειμώνα όμως δεν θα είναι. Δεν υπάρχει περίπτωση του χρόνου να έχουμε ταυτόχρονα και ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές. Ελπίζω ότι το ενεργειακό πρόβλημα του εφοδιασμού θα λυθεί, όμως το πρόβλημα της τιμής θα πάρει περισσότερο χρόνο», τόνισε προ ολίγου ο επικεφαλής της Mytilineos.

Τέλος, ο κ. Μυτιληναίος προέβλεψε πως το φυσικό αέριο θα επανέλθει ως μεταβατικό καύσιμο. «Αυτή την στιγμή χτίζονται 3 εργοστάσια φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Οι επιχειρηματίες βλέπουν ότι αυτή η κρίση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή το αέριο θα επανέλθει. Πρέπει να προχωρήσουμε με το αέριο, θα πάρει όμως πολύ καιρό να ξεχάσουμε το πετρέλαιο και δυστυχώς τον άνθρακα. Και όχι η Ελλάδα και η Ευρώπη. Διότι οι χώρες που δεν θα μπορούν να αγοράσουν LNG θα στραφούν στον άνθρακα με πρώτη την Κίνα», ενώ τόνισε πως ο σχεδιασμός για την πράσινη μετάβαση έγινε άτσαλα, απρογραμμάτιστα, δεν μετρήθηκε το κόστος, ο χρόνος, οι φιλοδοξίες και οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν εκτός πραγματικότητας.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.