Eυρωζώνη: Οι βραδύτεροι ρυθμοί των τελευταίων 18 μηνών στη μεταποίηση

Σε τροχιά επιβράδυνσης βρέθηκε για έκτο διαδοχικό μήνα ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τα εμπορικά εμπόδια, που ορθώνονται διεθνώς και τον αντίκτυπό τους στην οικονομική δραστηριότητα.

Η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μεν, αλλά με τους πιο απογοητευτικούς ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών, όπως έδειξε η μηνιαία έρευνα της IHS Μarkit. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) υποχώρησε οριακά τον Ιούνιο στις 54,9 από 55 μονάδες, αλλά διατηρείται σε απόσταση ασφαλείας από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Ο επιμέρους δείκτης παραγωγής υποχώρησε από τις 54,8 στις 54,2 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2016. «Οι κίνδυνοι για την παραγωγή των επόμενων μηνών εντείνονται» προειδοποίησε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. «Η έρευνα αποκαλύπτει τις εντεινόμενες ανησυχίες των εταιρειών για τον αντίκτυπο των δασμών και των εμπορικών πολέμων. Οι εταιρείες ετοιμάζονται ουσιαστικά για περαιτέρω πτώση των εξαγωγών» συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία δεν προβλέπεται πάντως να ανατρέψουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους, αλλά και διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2019.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.