Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ξεκινά η υποβολή τους

Με την ολοκλήρωση της αποστολής των βεβαιώσεων αποδοχών των λογιστηρίων και των ταμείων, θα ανοίξει και η ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXISnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών, νομικών προσώπων και επαγγελματιών.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 30 Ιουνίου. Επίσης, με βάση ενημέρωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζεται να τρέξει και η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ εντός Ιουλίου, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει και η πληρωμή του νωρίτερα αλλά και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.

Σημαντική αλλαγή φέτος, για πρώτη φορά, είναι το γεγονός πως κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα εάν το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει κοινή ή χωριστή φορολογική δήλωση, θα μπορέσει να λάβει χωριστό δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά ποσά του άλλου και στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, τότε αυτά θα επιστρέφονται στον κάθε ένα δικαιούχο χωριστά, αναφέρει η «Ημερησία» της εφημερίδας «Έθνος». Αν βέβαια οι σύζυγοι το επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν χωριστή δήλωση. Συγκεκριμένα, είχαν έως 28/02 το δικαίωμα να το επιλέξουν, και μόνο για όσος γάμους γίνουν εφεξής μπορούν ακόμα να χρησιμοποιήσουν αυτή την εφαρμογή για τα ζευγάρια. Όσον αφορά βέβαια μόνο τις φετινές δηλώσεις, διότι η δυνατότητα θα επανέλθει ξανά για όλους, τους δύο πρώτους μήνες του 2020.

Το έντυπο Ε1 που θα υποβάλουν φέτος πάνω από 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι εκδόθηκε χωρίς ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με το περσινό έντυπο. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Θα καταβληθεί πάλι σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου.

Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αναμένεται μέσα στον Ιούλιο και η πληρωμή αυτού δρομολογείται να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη 31 Ιουλίου και την τελευταία τον Δεκέμβριο του 2019, σε έξι δηλαδή ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.