Fr.Schneider στη «Ν»: Μαξιλάρι 40 δις στο ΑΕΠ από την παραοικονομία

Η παραοικονομία δεν είναι μόνο κακή. Η φορολογική συνείδηση; Περνά μέσα από τη φορολογική δικαιοσύνη.
Ο Έλληνας φορολογούμενος είναι υποχρεωμένος να πληρώνει διπλά για μια σειρά υπηρεσιών από το κράτος. Αυτό είναι πρόβλημα.

Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα σε όσους δραστηριοποιούνται στη σκιώδη οικονομία ώστε να μεταφερθούν στον επίσημο τομέα.
Από τις καταθέσεις στην Ελβετία μπορείτε να εισπράξετε περίπου 3 δις. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το κάνετε.
Η παραοικονομία στην Ελλάδα έχει μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, παραμένει ανάμεσα στις υψηλότερες της Ευρώπης.
Τα πρώτα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα η παραοικονομία αυξήθηκε, λόγω της υψηλής ανεργίας και των ευρύτερων επιπτώσεων της ύφεσης.
Στη συνέχεια της κρίσης το φαινόμενο άρχισε να περιορίζεται, λόγω εξάντλησης της οικονομικής δυνατότητας ακόμη και για σκιώδεις δραστηριότητες.
«Πρωταθλήτριες» χώρες στη Γηραιά Ήπειρο είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ο Friedrich Schneider επισκέφτηκε την Αθήνα για να συμμετάσχει στο 11ο Athens Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johannes Kepler στο Linz της Αυστρίας (από το 1986) και έχει μελετήσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, της σκιώδους οικονομίας και της διαφθοράς στις χώρες του ΟΟΣΑ. Ήταν πρόεδρος του Αυστριακού Οικονομικού Συνδέσμου (1997-99) και πρόεδρος του Γερμανικού Οικονομικού Συνδέσμου (2005-08). Έχει διατελέσει σύμβουλος σε μια σειρά θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Στο ενεργητικό του βρίσκεται μια σειρά δημοσιεύσεων σε διεθνείς οικονομικές εκδόσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.