Γ. Σταθάκης: Καθαρό τοπίο στον ενεργειακό τομέα

Καθαρό τοπίο δημιουργείται στον ενεργειακό τομέα, με τις υποδομές να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο και το εμπορικό κομμάτι να τίθεται σε λειτουργία υπό τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση στη Βουλή.

«Και στον ενεργειακό τομέα, ο κύκλος που άνοιξε με τη συμφωνία του 2015, κλείνει. Έγινε μεγάλος μετασχηματισμός, η συμφωνία αποδείχθηκε ρεαλιστική και εφαρμόσιμη και έφερε σαν αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της οικονομίας» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το 2019 θα ενεργοποιηθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο-στόχος (target model) για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο σε συνδυασμό με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας θα οδηγήσει αρχικά σε αποκλιμάκωση και τελικά σε κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ).

Επίσης δσμεύθηκε ότι ως το 2020 θα καταργηθεί το τέλος προμηθευτή που χρηματοδοτεί το λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αναφέρθηκε δε στις διεθνείς διασυνδέσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγουν δρόμους για διασύνδεση της Ελλάδας με όλες τις χώρες των Βαλκανίων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.