Γ. Σταθάκης: Στο κατώφλι ενεργειακής μετάβασης η Ευρώπη

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε στο Λιντς της Αυστρίας, συμμετείχε ο Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά το κατώφλι μιας κομβικής ενεργειακής μετάβασης και αναφέρθηκε στην ανάγκη για καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε έμφαση σε δυο κεντρικής σημασίας σημεία σε σχέση με το Πακέτο Καθαρής Ενέργειας:

α. Τόνισε ότι η λειτουργία της ενεργειακής αγοράς είναι κρίσιμο να πλαισιωθεί από μηχανισμούς επάρκειας ισχύος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού της ηλεκτρικής αγοράς και η απρόσκοπτη λειτουργία της. Η διάρκεια των μηχανισμών αυτών πρέπει να συμπίπτει με το χρόνο οριστικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

β. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς είναι, όπως είπε, η διασφάλιση ότι κάθε πολίτης έχει πρόσβαση στην κατανάλωση ενέργειας. Αυτό θα γίνει μόνο εφόσον κάθε κράτος-μέλος δύναται να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη μιας τέτοιας πρόβλεψης στη νέα Οδηγία.

Στο περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου, ο κ. Σταθάκης υπέγραψε τη διακήρυξη επί της «Πρωτοβουλίας για το Υδρογόνο», η οποία φιλοδοξεί να προωθήσει τη χρήση του υδρογόνου στις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.