Γάλα από χρυσό στην Ελλάδα – Η τιμή του ξεκινά από 1,49 ευρώ και στη Γερμανία από 1,02

Τη δεύτερη ακριβότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη, μετά την Εσθονία, έχει το γάλα που πωλείται στη χώρα μας. Όταν στην Ελλάδα η τιμή του επώνυμου φρέσκου γάλακτος κυμαίνεται από 1,49 ευρώ έως 2,29 ευρώ το λίτρο, στη Γερμανία το 1 λίτρο επώνυμου φρέσκου γάλακτος στοιχίζει 1,02 ευρώ, στην Ισπανία 1,08 ευρώ και στην Πορτογαλία 1,01 ευρώ.

Μάλιστα η τιμή του 1,49 ευρώ στη χώρα μας αφορά στα γάλατα που έχουν ενταχθεί στο καλάθι του νοικοκυριού και στην πρωτοβουλία με τα προϊόντα της μόνιμης μείωσης τιμής.

«Γάλα στο σούπερ μάρκετ δεν θα βρούμε ελληνικό με 1 ευρώ. Το δικό μας το γάλα το ελληνικό είναι πιο ακριβό γιατί έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής. Αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους των βιομηχανιών. Εδώ θα πρέπει η κυβέρνηση να κάνει έλεγχο στις βιομηχανίες», είπε στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστος Τσομπάνος.

Η τιμή του γάλακτος στην Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη μετά την Εσθονία. Ωστόσο το αγελαδινό γάλα φεύγει από τους παραγωγούς σε τιμές που κυμαίνονται από 0,48 ευρώ έως 0,52 ευρώ το λίτρο.

Το κατσικίσιο γάλα έχει ακόμα πιο «τσουχτερή» τιμή. Το φθηνότερο γάλα κατσίκας πωλείται στα 2,80 ευρώ το λίτρο και το ακριβότερο φτάνει μέχρι και τα 3,16 ευρώ. Σε περίπτωση που το κατσικίσιο γάλα είναι βιολογικό τότε η τιμή αυξάνεται σε 3,36 ευρώ το λίτρο.

Παράλληλα το πρόβειο γάλα έχει γίνει… άφαντο. «Πλέον έφυγε από τα καταστήματα των σούπερ μάρκετ το πρόβειο γάλα και ο λόγος ήταν ότι είχε ξεπεράσει τα 3,5 ευρώ το λίτρο και επειδή οι καταναλωτές δεν το αγόραζαν, δεν το προτιμούσαν ήταν φύρα για τα καταστήματα», εξήγησε ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Η τεράστια απόκλιση της τιμής από τον παραγωγό στο ράφι σε συνδυασμό με την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της βιομηχανίας, που ξεπέρασε το 25% την περίοδο 2020 -2021, δείχνουν πώς η αθέμιτη κερδοφορία στις πλάτες των καταναλωτών συνεχίζεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.