Γεωργιάδης: Η οικονομία κινείται, ακριβώς, μέσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης

«Η οικονομία κινείται, ακριβώς, μέσα στις προβλέψεις της κυβέρνησης και πολύ καλύτερα απ’ όλες τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ολική καταστροφή, ενώ ιδιαίτερα για τον κρίσιμο δείκτη των επενδύσεων, παρά την πανδημία, η εικόνα είναι απολύτως σταθερή.

»Αρα, η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου τον δείκτη των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη αισιόδοξο δείκτη για το μέλλον» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης σε δήλωσή του με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε:

«Εδώ και αρκετούς μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του κ. Τσίπρα αλλά και του πρώην Υπουργού Οικονομικών, κ. Τσακαλώτου, με μεγάλη δόση χαιρεκακίας αλλά και έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, συνεχώς επαναλάμβαναν το ψευδές επιχείρημα ότι η ύφεση στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει πριν τον κορωνοϊό.

Ως τεκμήριο αυτού του ισχυρισμού, ανέφεραν διαρκώς τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομική ανάπτυξη του 4ου τριμήνου 2019, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία ήταν σε οριακή ύφεση -0,7% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019 και ανάπτυξη +1% συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο 2018.

Διαρκώς επεσήμανα στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις μου ότι θα πρέπει να περιμένουν τα τελικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καθ’ όσον συχνά τα προσωρινά στοιχεία υπόκεινται σε αναθεώρηση, συνήθως επί τα βελτίω.

Η βιασύνη τους να ασκήσουν ανεύθυνη αντιπολίτευση και να λαϊκίσουν δεν τους επέτρεψε να είναι προσεκτικοί. Σύμφωνα με τα τελικά και σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 4ο τρίμηνο του 2019, όχι μόνο δεν υπήρξε ύφεση

-0,7% συγκριτικά με το 3ο τρίμηνο 2019, όπως διαρκώς επαναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τελικά υπήρξε ανάπτυξη +0,5%, ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε στο +1,2% από +1% συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο 2018.

Η ελληνική οικονομία το 2019 σημείωσε μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ιστορίας της (αύξηση +1,9% στο ΑΕΠ) και η Κυβέρνηση έπεσε απολύτως μέσα στις προβλέψεις της.

Επιπλέον στο 1ο τρίμηνο του 2020, καίτοι στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, υπήρχε μείωση του ΑΕΠ κατά -0,5%, στα τελικά στοιχεία υπάρχει αύξηση +0,4% του ΑΕΠ παρά την πανδημία.

Όχι μόνο, λοιπόν, δεν είχαμε έναρξη της υφέσεως πριν την πανδημία όπως διαρκώς επαναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχαμε και οριακή ανάπτυξη – παρά την πανδημία- το 1ο τρίμηνο του 2020.

Όσον αφορά στο 2ο τρίμηνο του 2020, τα τελικά στοιχεία είναι βελτιωμένα από -15,2% σε -14,2%, το δε 3ο τρίμηνο 2020, παρά την απώλεια 80% από τον τουρισμό, έκλεισε με αύξηση +2,3% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2020, το οποίο, όμως δεν περιλαμβάνει την κυρίως τουριστική δραστηριότητα.

Άρα, παρά τη μεγάλη μείωση του τουρισμού, η ελληνική οικονομία άντεξε και το 3ο τρίμηνο του 2020.

Στον κρίσιμο δείκτη των επενδύσεων, παρά την πανδημία, η εικόνα είναι απολύτως σταθερή. Άρα, η πανδημία δεν επηρέασε καθόλου τον δείκτη των επενδύσεων, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη αισιόδοξο δείκτη για το μέλλον.

Προφανώς, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και το lockdown του 4ου τριμήνου επιβαρύνει σημαντικά τις προβλέψεις μας για το σύνολο του 2020.

Όμως, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία των τριών πρώτων τριμήνων, η οικονομία κινείται ακριβώς μέσα στις προβλέψεις της Κυβερνήσεως και πολύ καλύτερα απ’ όλες τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ολική καταστροφή.

Το μήνυμα είναι: Συνεχίζουμε την δουλειά κι όταν με το καλό αντιμετωπίσουμε την πανδημία, το μέλλον μπροστά μας θα είναι λαμπρό».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.