Γιούνκερ: Η Ελλάδα είχε παραποιήσει τα οικονομικά της στοιχεία την περίοδο 2004 – 2009

Στα μαθήματα που πήρε από την πορεία της Ευρωζώνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε φόρουμ της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Στο τρίτο κατά σειρά μάθημα είναι η Ελλάδα, για την οποία ο κ. Γιούνκερ άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης την περίοδο 2004-2009.

«Το τρίτο μάθημα», είπε, «προέρχεται από την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2009 η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι τα επίσημα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί στις ευρωπαϊκές αρχές, είχαν παραποιηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%. Ομοίως, το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. ευρώ σε 301,1 δισ. ευρώ.

Η αλήθεια είναι πως η Eurostat είχε στείλει δέκα φορές αντιπροσωπείες στην Αθήνα με αφορμή τα στοιχεία της οικονομίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων πρωθυπουργοί και υπουργοί Οικονομικών, αντιστέκονταν να συμμορφωθούν στους ευρωπαϊκούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η εθνική αυτοκυριαρχία είναι σημαντικότερη από την εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας:

«Ήταν και δική μου ευθύνη που τότε ήμουν μεταξύ εκείνων που ψήφισαν κατά της αύξησης της ισχύος και του ανεξάρτητου ρόλου της Eurostat. Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Αν όλα είχαν γίνει σωστά, δεν θα είχαμε ζήσει την ελληνική κρίση με τον τρόπο που την βιώσαμε».

Αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2015 τόνισε πως: «δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται εκεί όπου ανήκει, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ».

«Μία μάχη για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μία μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικά. Μία μάχη, κατά την οποία οι απαιτούμενες προσπάθειες θα έπρεπε να βγάζουν νόημα για τις ζωές των Ελλήνων. Μία μάχη για να βρεθούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα», ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, ειδικότερα αυτή της ΕΚΤ, μία ημέρα μετά την έντονη κριτική που άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι τόσο άδικο να επιτίθεται κανείς στις κεντρικές τράπεζες όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Χθες, Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο Μάριο Ντράγκι έδινε ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη σε βάρος των ΗΠΑ, καθώς δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν νέες μειώσεις επιτοκίων ή αγορές ομολόγων, αν δεν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Οι δηλώσεις του είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

«Μια από τις μεγάλες εξουσίες και ευθύνες ενός κεντρικού τραπεζίτη είναι ότι μπορεί να κινήσει τις αγορές με μία μόνο γραμμή σε μία ομιλία», είπε ο Γιούνκερ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.