«Γλυκός» καφές στο χέρι, πικρός στο… τραπέζι

Ο καφές, το τσάι, το κακάο και το χαμομήλι παραμένουν στον κατάλογο των ροφημάτων, που ο ΦΠΑ παραμένει χαμηλός στο 13%.

Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος από τον ΦΠΑ στα ροφήματα είναι στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα παραμένουν στον χαμηλό ΦΠΑ και τα ταξί με 13%, γεγονός που ήταν αίτημα του σωματείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί.

Ο καφές είναι από τα αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων, αλλά ο χαμηλός ΦΠΑ προβλέπεται, μόνο όταν ο καταναλωτής πάρει τον καφέ στο χέρι (take away) ή χρησιμοποιήσει υπηρεσίες ταχυμεταφορέων (delivery).

Λάτρεις του καφέ θεωρούνται οι Ολλανδοί που φέρονται να καταναλώνουν πάνω από 8 κιλά καφέ ετησίως, ο καθένας.

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με σημαντική κατανάλωση καφέ
Μελέτες, που έχουν γίνει δείχνουν πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, που καταναλώνουν συστηματικά καφέ. Ο μέσος καταναλωτής στη χώρα υπολογίζεται πως καταναλώνει κοντά στα 5,5 κιλά. Βασικές περιοχές παραγωγής του καφέ είναι κράτη της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα ωφελήσει και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες αλλά ταυτόχρονα μαζί με τον χαμηλό ΦΠΑ στα ταξί θα δώσει ώθηση και στην τουριστική αγορά.

Ωστόσο, όσοι ενδιαφέρονται να πιουν τον καφέ τους ή ένα από τα άλλα τρία ροφήματα σε καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, μπαρ θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% από το 13% που είναι σήμερα. Από την επαναφορά του ΦΠΑ η κυβέρνηση εκτιμά πως θα εξασφαλίσει στα ταμεία του κράτους 43 εκατομμύρια τον χρόνο.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.