Goldman: Περιμένουμε απότομη επιβράδυνση

Η Goldman Sachs δεν προβλέπει διολίσθηση μεγάλων οικονομιών στην ύφεση το 2019. Ωστόσο προειδοποιεί για απότομη επιβράδυνση του ανεπτυγμένου κόσμου. Όλα δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τη χειρότερη επίδοση από το 2008, όταν είχε πέσει θύμα της πιστωτικής ασφυξίας.

«Η άποψή μας εξακολουθεί να είναι ότι δεν οδεύουμε προς ύφεση σε καμία από τις μεγάλες οικονομίες» δήλωσε στο CNBC ο Πίτερ Όπενχαϊμερ της Goldman Sachs στο περιθώριο του Συνεδρίου Goldman Global Strategy, που λαμβάνει χώρα στη Φραγκφούρτη.

«Στα τέλη του περασμένου έτους υποβαθμίσαμε αισθητά τις προβλέψεις μας για τις ΗΠΑ εξαιτίας της πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής και των πιστωτικών συνθηνών. Μπορεί να μην βλέπουμε ύφεση, αλλά βλέπουμε αρκετά απότομη επιβράδυνση» συμπλήρωσε, εξηγώντας πως αναφέρεται πρωτίστως στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Έρευνα 500 θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, που πραγματοποίησε τη Natixis τον Δεκέμβριο, έδειξε ότι η μεγάλη πλειονότητα αναμένει οριστικό τέλος στο bull run των μετοχών μέσα στο 2019. Το 41% εξ αυτών μάλιστα σχεδίαζαν να περιορίσουν την έκθεσή τους ειδικά σε αμερικανικές μετοχές, επικαλούμενοι την επιδείνωση των προοπτικών ανάπτυξης και τον εμπορικό πόλεμο.

Ως βασικούς κινδύνους οι αναλυτές προσδιορίζουν επίσης την επιβράδυνση της Κίνας, το Brexit και εν γένει την πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ υπολογίζει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,7% το 2019, έναντι αρχικής εκτίμησης για 3,9%. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αναθεωρήσει σύντομα εκ νέου προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.