Οι επενδυτές αδημονούν για σινιάλο από τη Γέλεν

Με αγωνία περιμένουν οι αγορές τη σημερινή ομιλία της προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, αναμένοντας κάποια σαφή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα της επόμενης αύξησης επιτοκίων.

Η κα Γέλεν με την ομιλία της θα σημάνει την έναρξη του καθιερωμένου συμποσίου κεντρικών τραπεζιτών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμιγκ. Ορισμένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι εκείνοι που αναζητούν ένα ξεκάθαρο «σινιάλο» για μία αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ενδεχομένως να απογοητευθούν.

«Οι κατά καιρούς ασκούντες την προεδρία της Φέντεραλ Ριζέρβ χρησιμοποιούν συχνά το Τζάκσον Χολ ως ευκαιρία να δώσουν κάποιες ενδείξεις για τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής» αναφέρουν σε έκθεσή τους οικονομολόγοι της PNC.

Αλλά με την επόμενη συνεδρίαση της Fed να έχει προγραμματισθεί για το διήμερο 20-21 Σεπτεμβρίου, δηλαδή περίπου σε ένα μήνα, «η κα Γιέλεν πιθανότατα να μη χρησιμοποιήσει την ομιλία της στο Τζάκσον Χολ, ώστε να σηματοδοτήσει μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνεδρίαση.

Η επικεφαλής της Fed προσπαθεί να δημιουργήσει συναινετικό κλίμα στους κόλπους της Fed» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι.

Η χρονική στιγμή της επόμενης κίνησης στον κύκλο άσκησης αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής -που εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο- διχάζει τους αξιωματούχους της Fed.

Ο Γουάρντ Μακάρθι, οικονομολόγος στην Jefferies, σε υπόμνημά του εκτιμά ότι η κα Γιέλεν στην ομιλία της θα εμφανισθεί αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η Fed πλησιάζει προς την επίτευξη του διπλού στόχου για πλήρη απασχόληση και σταθερό πληθωρισμό.

Όσον αφορά όμως τα επόμενα βήματα, η κα Γιέλεν, σε στάση ανάλογη με τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ και τον αντιπρόεδρο της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ, «θα αφήσει ανοικτή την πόρτα για μία ακόμη αύξηση εντός του έτους… χωρίς όμως να γίνει πιο συγκεκριμένη για τη χρονική στιγμή» εκτιμά ο κ. ΜαΚάρθι.

Υπάρχουν όμως και στρατηγικοί αναλυτές που θεωρούν ως καλύτερη στιγμή μια κίνηση τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα επιτρέψει μία ακόμη αύξηση πριν από τα τέλη του έτους.

Όπως υποστηρίζει ο Μπιτ Γουίτμαν, συνιδρυτής της ελβετικής Porta Advisors, oι αναδυόμενες αγορές έχουν σταθεροποιηθεί αρκετά, ώστε να είναι σε θέση να αντέξουν μία αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, ενώ θα μπορούσαν να επωφεληθούν και ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε χθεσινές της δηλώσεις, η Έσθερ Τζορτζ, πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κάνσας, ανέφερε στο CNBC ότι είναι καιρός για αύξηση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ.

Η ίδια όμως διευκρίνισε ότι δεν είναι υπέρ των υψηλών επιτοκίων και ότι οποιαδήποτε αύξηση θα πρέπει να είναι σταδιακή.

Υπέρ της σταδιακής εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ τάχθηκε και ο Ρόμπερτ Κάπλαν, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας του Ντάλας, χαρακτηρίζοντας ως καταλληλη μία ανοδική κίνηση «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC.

«Πιστεύω ότι αυξάνονται τα επιχειρήματα υπέρ της άρσης των υποστηρικτικών μέτρων… Έχουμε σημειώσει πρόοδο στο μέτωπο της απασχόλησης, όπως και στον πληθωρισμό, και νομίζω ότι το ΑΕΠ στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι ισχυρότερο, διότι είναι πιο ισχυρός ο Αμερικανός καταναλωτής» δήλωσε ο κ. Κάπλαν. Ερωτηθείς εάν αυτό προοιωνίζεται μια αύξηση εντός του έτους, ο ίδιος αρκέστηκε να δηλώσει «στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.