Η πρώτη έρευνα στην Ελλάδα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον Συνεδριακό Τουρισμό

Η πρώτη πανελλαδική έρευνα που θα αποτυπώσει τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης στην εγχώρια συνεδριακή αγορά πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων (ACVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών της Θεσσαλονίκης (TCB). Στόχος είναι να καταγραφούν στο σύνολό τους οι συνέπειες που επέφερε η πανδημία στην εγχώρια βιομηχανία συνεδρίων, εκθέσεων, εταιρικών εκδηλώσεων και ταξιδιών κινήτρων.

Στη διεξαγωγή της έρευνας έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι εταιρείες του κλάδου, προκειμένου να καταγραφούν οι απώλειες και να συλλεχθούν σημαντικά στοιχεία που θα οδηγήσουν – σε συνεργασία με την πολιτεία – στη χάραξη μίας αποτελεσματικής στρατηγικής. Απώτερος στόχος είναι ο κλάδος να επανέλθει, σταδιακά, στην ανοδική τροχιά στην οποία βρισκόταν την περίοδο πριν από την πανδημία.

Η ανοδική αυτή πορεία αποτυπώνεται και στα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε ο Διεθνής Σύνδεσμος Συνεδρίων (ICCA), βάσει των οποίων η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, αλλά και συνολικά η χώρα ανέβηκαν στην παγκόσμια κατάταξη του συνεδριακού τουρισμού.

«Είναι μεγάλη η χαρά μας να συμμετέχουμε ενεργά σε μία στρατηγική συνεργασία με το ACVB και το TCB» τονίζει η πρόεδρος του HAPCO, Ειρήνη Τόλη. «Στόχος μας, μέσω αυτού του δυναμικού ερωτηματολογίου, είναι να καταρτίσουμε αναλυτικές μελέτες για τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του κλάδου μας, αλλά και να παρουσιάσουμε τη δυναμική της συνεδριακής βιομηχανίας. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα στο χειρισμό της κρίσης κι έχει την ικανότητα να υποδεχτεί σύντομα και πάλι τις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις, με ασφάλεια. Καλούμε τις εταιρείες του κλάδου να συμβάλουν σε αυτή τη σημαντική κοινή προσπάθεια με τη συμμετοχή τους στην έρευνα» δηλώνει η ίδια.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να συνδράμουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στη συλλογική προσπάθεια φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων για την άμεση επανάκαμψη της αγοράς» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Βαγγέλης Βλάχος. «Μέσω του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του δήμου Αθηναίων, παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις και είμαστε σε στενή επικοινωνία με τα μέλη και τους συνεργάτες μας, προσαρμόζοντας τη στρατηγική μας στα νέα δεδομένα. Για να μπορέσουμε ωστόσο να προετοιμαστούμε πιο αποτελεσματικά, είναι απαραίτητο να αποτυπώσουμε τις επιπτώσεις που είχε η παγκόσμια υγειονομική κρίση σε αυτόν τον τομέα» συμπληρώνει ο ίδιος.

«Το Thessaloniki Convention Bureau συμμετέχει με χαρά στην πρωτοβουλία αυτή, καθώς η αποτύπωση της παρούσας κατάστασης είναι εξαιρετικά χρήσιμη, τόσο για την πληρέστερη γνώση της επίδρασης στον κλάδο, όσο και για τον μελλοντικό σχεδιασμό. Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας, επίσης, ότι αυτή η έρευνα σηματοδοτεί την αρχή μιας ευρύτερης συνεργασίας για τον συνεδριακό τουρισμό σε εθνικό επίπεδο που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη στήριξη και την προώθηση των προορισμών και των επιχειρήσεων, σε μια περίοδο μεγάλου ανταγωνισμού διεθνώς» υπογραμμίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Ασλάνης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του TCB.

Η παγκόσμια συγκυρία δημιουργεί την ανάγκη σε προορισμούς, οργανισμούς και επιχειρήσεις να ανασχεδιάσουν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες, τις υπηρεσίες και τη λειτουργία τους. Η σύμπραξη μεταξύ ACVB, HAPCO και TCB σε αυτή την πρωτοβουλία φιλοδοξεί όχι μόνο να δρομολογήσει δράσεις προς όφελος του κλάδου, αλλά και να θεσμοθετήσει την ετήσια συλλογή στατιστικών στοιχείων για την καταγραφή της συνεδριακής αγοράς στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα ανακοινωθούν έως τα τέλη Ιουλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.