Η τιμή της βενζίνης έβαλε «φωτιά» στο κόστος των διακοπών

«Φωτιά» έβαλε στον προϋπολογισμό των διακοπών η τιμή της βενζίνης. Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων τις τελευταίες ημέρες, το κόστος μετακίνησης με όχημα προς τον προορισμό των διακοπών έχει «εκτοξευθεί» σε σύγκριση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, με την τιμή της αμόλυβδης να βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και συνυπολογίζοντας τα διόδια, η διαδρομή Αθήνα – Θεσσαλονίκη στοιχίζει 268 ευρώ, όταν πέρσι το αντίστοιχο κόστος κυμαινόταν στα 162 ευρώ.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, η διαδρομή Θεσσαλονίκη – Πάτρα, ενώ πέρσι στοίχιζε περί τα 150 ευρώ, φέτος έχει ανέλθει στα 256 ευρώ.

Το κύμα ακρίβειας έχει «χτυπήσει» την τσέπη των Ελλήνων και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ή η διαμονή σε ξενοδοχείο.

Οι τιμές στα ακτοπλοϊκά έχουν ανατιμηθεί συνολικά έως και τρεις φορές τους τελευταίους μήνες, με την ανατίμηση της 1ης Ιουλίου, να αυξάνει επιπλέον το κόστος έως και κατά 8% σε κάποιους προορισμούς.

Η διαμονή σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο επίσης κοστίζει έως και κατά 30% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι.

Επιπλέον επιβάρυνση για όσους κάνουν διακοπές είναι και οι αυξήσεις στα είδη διατροφής, τα καταστήματα εστίασης, τον καφέ ακόμη στο χέρι αλλά και στο κόστος για τις ξαπλώστρες στις οργανωμένες παραλίες.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, οι πολίτες προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδά τους για να κάνουν διακοπές.

Πόσο μειώνουν τις δαπάνες των διακοπών

Σχετικά με το ποσό που θα δαπανήσουν για τις φετινές διακοπές, όσοι επισκεφθούν κάποιον προορισμό, σε έρευνα του ΣΕΛΠΕ το 35% δηλώνει ότι θα μειώσει τα έξοδα σε ποσοστό πάνω από 50%.

Για το 25% οι δαπάνες θα είναι μειωμένες σε ποσοστό έως 50% ενώ στα ίδια επίπεδα θα παραμείνουν για το 24%.

Για πάνω από 6 στους 10 Έλληνες, ο σημαντικότερος παράγοντας που επηρεάζει τις φετινές διακοπές είναι συνολικά το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.