ICAP: «Κατεβάζει ρυθμούς» η μείωση της απασχόλησης

Σωρευτική υποχώρηση άνω του 23% εμφάνισε το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) στο διάστημα 2009-2013, επηρεάζοντας άμεσα την αγορά εργασίας, με τις δυσμενείς συνέπειες να πλήττουν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι ένα από βασικά συμπεράσματα μελέτης της ICAP Group, στην οποία επισημαίνεται πάντως, πως έπειτα από τη δραματική μείωση της απασχόλησης τα δύο προηγούμενα έτη (-8,9% το 2012 και -7,6% το 2011), το 2013 παρατηρήθηκε αξιόλογη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσής της.
Στη σταδιακή σταθεροποίηση της απασχόλησης εκτιμάται ότι συνέβαλε ο σημαντικός περιορισμός του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις (π.χ. μείωση του κατώτατου μισθού), καθώς και η αναδιάρθρωση της απασχόλησης προς τις πιο ευέλικτες μορφές της.
Παρ’ όλα αυτά, η ICAP σημειώνει πως ο λόγος «άνεργοι/ απασχολούμενοι» εξακολουθεί να διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα – 38,5% το πρώτο τρίμηνο του 2014 – με αποτέλεσμα σε κάθε πέντε εργαζομένους να αντιστοιχούν σχεδόν δύο άνεργοι. «Η ύπαρξη ανέργων, ακόμα και με υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης και η παράταση της ύφεσης, φαίνεται ότι έχουν μετατρέψει την ανεργία σε «πάγιο» χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας», αναφέρεται στην έκθεση.
Επικαλούμενη στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η ICAP αναφέρει πως ο μέσος αριθμός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 4,9% το 2013 σε σχέση με το 2012. Η κάμψη της απασχόλησης συνεχίζεται και το 2014, με σαφώς μειούμενο ωστόσο ρυθμό, αφού ο αριθμός των απασχολουμένων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε σε 3.483,7 χιλ., που συνεπάγεται ότι σε ένα μόνο έτος υπήρξε νέα απώλεια 20,5 χιλ. θέσεων εργασίας.
Με βάση τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα («Εργάνη»), η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της απασχόλησης προήλθε από την άνοδο των προσλήψεων και όχι τόσο από τη μείωση των καταγγελιών συμβάσεων εργασίας. Μετά από συνεχή εμφάνιση αρνητικού ισοζυγίου προσλήψεων και αποχωρήσεων την περίοδο 2007-2012, το 2013 οι προσλήψεις μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα υπερέβησαν τις αποχωρήσεις κατά 133 χιλιάδες.
Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης πως την τριετία 2011-2014 (α’ τρίμηνο) η συνολική μείωση των θέσεων εργασίας διαμορφώθηκε σε 681,8 χιλ. Σύμφωνα με την ICAP, «το γεγονός αυτό αποτελεί το σημαντικότερο ίσως αντίκτυπο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που έπληξε τη χώρα». Οι μειώσεις στην απασχόληση έχουν προέλθει σε πολλές περιπτώσεις και από την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων (οι οποίες δεν επιβίωσαν λόγω της οικονομικής ύφεσης) και όχι μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.