ICAP: Συρρικνώθηκαν στα 850 εκατ. οι ζημιές των επιχειρήσεων το 2013

Ζημίες προ φόρων ύψους 850 εκατ. ευρώ εμφάνισαν το 2013 εννέα μεγάλοι κλάδοι (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού) της ελληνικής οικονομίας, έναντι ζημιών 2,63 δισ. ευρώ το 2012.
Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών21.667 επιχειρήσεων, που πραγματοποίησε ο Τομέας Επιχειρηματικής Πληροφόρησης της ICAP Group στo πλαίσιo της ετήσιας μελέτης «H Ελλάδα σε αριθμούς».

Όπως τονίζεται στη μελέτη, η ελληνική οικονομία εξακολούθησε να δοκιμάζεται λειτουργώντας σε συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης και το 2013, ωστόσο το έτος αυτό υπήρξαν σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε όλη τη διάρκεια του έτους, με συνέπεια να περιοριστεί αισθητά η φθίνουσα πορεία.
Από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών των 21.667 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκύπτει ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε και πάλι το 2013, κατά 4,3% και διαμορφώθηκε σε 149,9 δισ. ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα, μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα μεγάλους κλάδους του εταιρικού τομέα (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού). Οι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης) ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών. Παράλληλα με την υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων, η αδυναμία περιορισμού του κόστους πωλήσεων στον απαιτούμενο βαθμό, οδήγησε σε νέα επιδείνωση του μεικτού αποτελέσματος.

Τα μεικτά κέρδη περιορίστηκαν κατά 5,1% σε 26,3 δισ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο περιορίστηκε ελαφρά σε 17,54% από 17,68% το προηγούμενο έτος.
Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε για μία ακόμη χρονιά ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες συρρικνώθηκαν κατά 67,5% και διαμορφώθηκαν σε 0,85 δισ. ευρώ το 2013 από 2,63 δισ. ευρώ το 2012.

Η πλειοψηφία των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα παρέμειναν ζημιογόνοι, ενώ οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2013 ήταν το Εμπόριο (με εντυπωσιακή αναστροφή από ζημίες σε σημαντικά κέρδη) και ο κλάδος της Ενέργειας/Ύδρευσης. Θετική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα ανέκτησε θετικό πρόσημο, ωστόσο το μη λειτουργικό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό, γεγονός που οδήγησε τελικά στην εγγραφή ζημιών το τελευταίο έτος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.