ING: Πρώτη δοκιμασία αξιοπιστίας για την Ελλάδα οι εκλογές

Οι επερχόμενες εκλογές, το αργότερο το Φθινόπωρο του 2019, είναι η πρώτη δοκιμασία αξιοπιστίας για την Ελλάδα σημειώνει σε ανάλυσή της η ING, τονίζοντας πως «η “σχεδόν καθαρή” -όπως τη χαρακτηρίζει- έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα αφήνει τη χώρα με πολλές προκλήσεις μπροστά της, ξεκινώντας από τη διατήρηση μιας βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας με παράλληλη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Στην ανάλυσή της, η ING επισημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας συνεχίζεται με μέτριο ρυθμό, γεμάτο αστάθειες. Σημειώνει πάντως πως, μετά από την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, η χώρα φαίνεται να είναι σε θέση να επιτύχει τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Η ING επισημαίνει ότι η Ελλάδα εξήλθε του προγράμματος με έναν «καθαρό» τρόπο, χωρίς να καταφύγει σε οποιαδήποτε μορφή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, χάρη στο «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί. Ωστόσο, όπως τονίζει, η «καθαρή» έξοδος δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα τον πλήρη έλεγχο των κρατικών οικονομικών της.

Το πρόγραμμα, συνεχίζει η ING, έληξε με μία σειρά υποχρεώσεων, ενώ οι στόχοι για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2060 είναι φιλόδοξοι και η επίτευξή τους θα αποτελούσε πρωτοφανές επίτευγμα. Η ING στέκεται και στο γεγονός πως η εποπτεία μετά το πρόγραμμα θα είναι «ενισχυμένη», δεδομένου του ύψους των υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η αποκατάσταση των συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης θα είναι πιθανώς μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την Ελλάδα, τονίζεται στην ανάλυση. Ωστόσο, όπως εκτιμά η ING, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019, θα είναι η πρώτη δοκιμασία αξιοπιστίας για την Ελλάδα.

Στην ανάλυση διευκρινίζεται ότι οι εκλογές προσφέρουν στην κυβέρνηση τον «πειρασμό» να στραφεί σε δημοφιλείς πολιτικές, όπως η κατάργηση της εργασιακής μεταρρύθμισης που επιβλήθηκε από τους δανειστές. Όπως εξηγεί η ING, ενώ είναι πολιτικά αποτελεσματικό, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη άσκηση, καθώς θα πλήξει την αξιοπιστία της Ελλάδας επηρεάζοντας το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων επενδυτών σε μια εποχή που η χώρα τους χρειάζεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.