«Καμπανάκι» από τράπεζες: Τέσσερις στις πέντε «κόκκινες» επιχειρήσεις πάνε για λουκέτο

Μέχρι και 30 ημέρες θα κλείνουν καταστήματα και επιχειρήσεις σε περίπτωση άσκησης βίας από φορολογούμενους κατά των ελεγκτών

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των τραπεζών για τις δυνατότητες διάσωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο φόβος πως μία μία μεγάλες επιχειρήσεις θα αρχίσουν να βάζουν «λουκέτα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, μόλις το 20% των επιχειρήσεων που χρήζουν αναδιαρθρώσεων έχουν ελπίδες διάσωσης, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις 1 επιχείρηση στις 5 κρίνεται βιώσιμη.

Ανοιχτό δε είναι το ενδεχόμενο οι αναδιαρθρώσεις δανείων να γίνουν σε μεγαλύτερο βαθμό μέσω πωλήσεων δανείων και όχι μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων.

Έτσι, το προσεχές τρίμηνο αναμένεται ντόμινο χρεοκοπιών το οποίο θα οδηγήσει με τη σειρά του αναγκαστικά σε πωλήσεις δανείων, καθώς και σε αυτόματες μετατροπές δανείων σε μετοχές προκαλώντας σοκ σε οικονομία, κοινωνία και τράπεζες.

Οι μετοχοποιήσεις χρεών, αλλά και οι αγορές “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων από funds ή ενδεχομένως τρίτους ενδιαφερόμενους σε πολύ χαμηλές τιμές, δεδομένου ότι οι αγορές θα συνδυαστούν με “κούρεμα” οφειλών, θα αποτελέσουν εντεινόμενη πραγματικότητα, όπως αναφέρει το capital.gr.

Και όλα αυτά, με την ελπίδα ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα επιτευχθεί στροφή σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, δίνοντας τα πρώτα σημάδια εξόδου από την σχεδόν επταετή ύφεση και την πρώτη ανάσα στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί στις τράπεζες, στην τριετία 2017 – 2019 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα πρέπει να μειωθούν κατά 40% ή κατά 41 δισ. ευρώ από τα 108 δις. ευρώ σήμερα.

Πηγή: newmoney.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.