Καλοκαιρινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ με πρόστιμα έως 5.000 ευρώ – Ποια 15 επαγγέλματα κινδυνεύουν

Ανεβάζει ταχύτητα εν μέσω θέρους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να πατάξει την φοροδιαφυγή στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, με πρόστιμα ή και λουκέτα όπου προβλέπεται.

Τα πρόστιμα της ΑΑΔΕ φτάνουν έως τα 5.000 ευρώ για συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι θεωρούνται και «τυχεροί» γιατί έστω γλυτώνουν το λουκέτο στην επιχείρηση τους.

Οι «τυχεροί», λοιπόν, είναι αυτοί που εξ αντικειμένου δεν θα ήταν λύση το απότομο κλείσιμο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Αυτές οι κατηγορίες είναι:

Ιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων και εταιρείες που παρέχουν ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες.
Φυσιοθεραπευτές και ασκούντες παραϊατρικά επαγγέλματα και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Κλινικές ή θεραπευτήρια.
Οίκοι ευγηρίας.
Λοιπά καταλύματα για άτομα που χρήζουν νοσοκομειακής ή άλλης φροντίδας ή κοινωνικής μέριμνας.
Εκπαιδευτήρια, σχολές, φροντιστήρια, εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί και κάθε άλλης φύσης δραστηριότητες με χαρακτήρα διδακτικό ή επαγγελματικής κατάρτισης.
Ξενοδοχεία, ξενώνες, επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα – κατοικίες.
Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping).
Δικηγόροι και εταιρείες δικηγόρων.
Λογιστές, φοροτεχνικοί και εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών.
Γραφεία τελετών.
Επιχειρήσεις εκμετάλλευσης τουριστικών λεωφορείων.
Άμισθοι υποθηκοφύλακες, συμβολαιογράφοι και συμβολαιογραφικές εταιρείες.
Φαρμακεία ανεξαρτήτως νομικής μορφής.
Επιπλέον, αντί του λουκέτου στην επαγγελματική εγκατάσταση επιβάλλονται πρόστιμα και στις ακόλουθες ειδικές περιπτώσεις:

οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε χώρο διάφορο της σταθερής ή μόνιμης εγκατάστασης του υπόχρεου ή ασκούνται με κάθε είδους τροχοφόρα, πλωτά ή λοιπά μέσα, μεταφορικά ή μη, ή άλλα εν γένει μέσα άσκησης δραστηριότητας, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται σε κατοικία,
οικονομικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε υπαίθριες ή μη εκθέσεις, αγορές, εμποροπανηγύρεις και λαϊκές αγορές,
περιπτώσεις που στην επαγγελματική εγκατάσταση στην οποία διενεργείται ο έλεγχος ασκούνται κατά την ημερομηνία της διαπίστωσης παράλληλα δραστηριότητες τρίτων, με εξαίρεση περιπτώσεις για τις οποίες η αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του ελεγχόμενου μπορεί να λάβει χώρα κατά τρόπο που να μην παρακωλύεται η άσκηση της δραστηριότητας των τρίτων.
Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα
Έτσι, όπως ορίζει ο νόμος, τα πρόστιμα διαμορφώνονται ως εξής:

– έως και 2.500 ευρώ στην περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης περισσοτέρων από 10 αποδείξεων λιανικής πώλησης ή άλλων παραστατικών ή απόκρυψη φορολογητέας ύλης άνω των 500 ευρώ παραστατικών πώλησης ή ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή η αποκρυβείσα αξία επ’ αυτών που εκδόθηκαν, υπερβαίνει τα 500 ευρώ, είτε η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ, πλέον των 10 στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

– 2.500 – 5.000 ευρώ αν κατά τη διάρκεια νέου ελέγχου στους ίδιους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες διαπιστώνεται υποτροπή.

Στις λοιπές περιπτώσεις επαγγελματιών πλην των 15 κατηγοριών, επιβάλλονται σφραγίσεις από 48 ώρες έως και 10 ημέρες σε όσους εντοπίζονται να μην κόβουν αποδείξεις ή να μην διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των αποδείξεων λιανικής πώλησης που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές τους, όπως στην περίπτωση πολυεθνικής ρούχων στο Σύνταγμα, όπου δεν διαβίβασε 21.000 αποδείξεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.