«Καμπανάκι» στις τράπεζες από Χατζηδάκη: Μειώσετε τις προμήθειες αλλιώς…

Ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2025 με μείωση φόρων- εισφορών και αύξηση συντάξεων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα, μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, ο υπουργός προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των προμηθειών για τις μικρές συναλλαγές με POS. Η εν λόγω ρύθμιση θα προχωρήσει εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις από τις επαφές (προς αυτήν την κατεύθυνση) με όλα τα σχήματα της αγοράς.

ADVERTISING

Όπως επίσης είπε ο κ. Χατζηδάκης, η ελληνική οικονομία δεν είναι σε «προστατευμένη γυάλα» και επηρεάζεται και αυτή από τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο, μετά από τις δύο κρίσεις, η οικονομία έχει αντέξει και για αυτό έχει πολύ υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη. Επισήμανε ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις μας με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες», προσθέτοντας πως «αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στην άκρη περισσεύματα για δύσκολες χρονιές για να στηρίζουμε τους ευάλωτους».

Σχετικά με τη νέα κατεύθυνση που επιδιώκεται να δοθεί στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν θέλουμε να ενισχύσουμε την κατανάλωση και τις εισαγωγές». Αντίθετα, θα ενισχύεται η παραγωγικότητα και η εξωστρέφεια, με συμμάχους το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, με τη φορολογική και την αδειοδοτική πολιτική θα δίδονται κίνητρα για επενδύσεις και εξαγωγές. Και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σχέδιο νόμου για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση, και για την καινοτομία.

Σημειώνεται πως τις πρώτες προμήθειες χρεώνουν τώρα οι τράπεζες, ενώ είχαν υποσχεθεί ότι θα τις μειώσουν.

Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, αυτά είναι:
* Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατ. ευρώ.
* Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 120 εκατ. ευρώ.
* Εφαρμογή της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.
*Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.
* Αύξηση των συντάξεων, με κόστος 400 εκατ. ευρώ,
* Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και την θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2025 όπως ανακοίνωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ειδικότερα, φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με μειωμένο κατά 50% τέλος επιτηδεύματος ενώ όσοι εξαιρούνται από το νέο τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης και οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ανώνυμες εταιρείες, Ο.Ε., Ε.Ε.) θα πληρώνουν στο ακέραιο το τέλος επιτηδεύματος το οποίο φθάνει έως 1.000 ευρώ.

Η έκπτωση 50% δεν ισχύει για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) αλλά και για όσους διατηρούν μπλοκάκι. Το τέλος επιτηδεύματος για φέτος διαμορφώνεται ως εξής: 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

-1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα.

-300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης.

-400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.

Ακόμη, ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγγειλε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, μέτρο συνολικού κόστους 215 εκατ. ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κόστους 120 εκατ. ευρώ, αλλά και την θεσμοθέτηση της μόνιμης επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός επίσης αναφέρθηκε στην αύξηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές, κόστους 15 εκατ. ευρώ, στην αύξηση των συντάξεων που το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει συνολικά στα 400 εκατ. ευρώ, αλλά και στην αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Συνολικά, το «πακέτο» των παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΚ θα κοστίσει 870 εκατ. ευρώ, σταθμίζοντας, σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, και την ευμετάβλητη διεθνή γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση. Δήλωσε αισιόδοξος πως και το 2025 η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%.

Περαιτέρω, ερωτηθείς για το πού θέτει η ΝΔ τον πήχη στις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτήν την ώρα το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι διττό: Αφενός η εντύπωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν τόση σημασία, και αφετέρου ότι η ΝΔ πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις.

«Εμείς λέμε ότι οι ευρωεκλογές έχουν σημασία», προσέθεσε. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «οι ευρωεκλογές παράγουν πολιτικά μηνύματα. Εάν το βράδυ των εκλογών προκύψει πολιτικό μωσαϊκό, αυτό δεν θα είναι καλό για τους πολίτες και την οικονομία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται χωρίς πολιτικό κόστος, αλλά όλο το πολιτικό αφήγημα θα έχει νερώσει».

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.