Καρπούζια – πεπόνια: Από το χωράφι στο ράφι νωρίτερα κατά 20 ημέρες λόγω ζέστης

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά βρέθηκαν στην αγορά τα πρώιμα καρπούζια και πεπόνια, με τους εμπόρους να αναφέρουν πως γι’ αυτό ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες και ειδικότερα οι ζεστές θερμοκρασίες, ενώ ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και οι τιμές τους.

Από την πλευρά τους, και οι παραγωγοί φαίνεται να συμφωνούν, καθώς κάνουν λόγο για υψηλές θερμοκρασίες που τους ώθησαν ώστε τόσο τα καρπούζια όσο και τα πεπόνια να φύγουν νωρίτερα από το χωράφι. Την ίδια ώρα όμως, αρκετοί καταναλωτές φαίνονται διστακτικοί ως προς την αγορά των προϊόντων και αναφέρουν πως θα περιμένουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καθώς «τότε είναι η εποχή τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος, παραγωγός καρπουζιών, μιλώντας στην κάμερα του Alpha, είπε πως η πρώιμη «άφιξη» των προϊόντων οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες, ενώ ανέφερε ότι αυτά ήρθαν κατά 20 ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως.

Η τιμή για το καρπούζι αγγίζει τα 0,40 ευρώ/κιλό ενώ το στρέμμα έχει αποδώσει έως 8 τόνων. Ειδικότερα η τιμή του καρπουζιού/κιλό από τον παραγωγό στον έμπορο κυμαίνεται μεταξύ 0,35 και 0,40 ευρώ. Η τιμή πώλησης από τους εμπόρους φτάνει τα 0,55 ευρώ ενώ στη λαϊκή αγορά τα καρπούζια φτάνουν τα 0,89 ευρώ/κιλό.

Όσον αφορά στα πεπόνια, αυτά παρουσιάζουν ελαφρώς μικρότερη παραγωγή φέτος, σύμφωνα με τους παραγωγούς. Για κάτι τέτοιο φαίνεται επίσης να ευθύνεται η θερμοκρασία.

Αντίστοιχα, η τιμή του παραγωγού για τα πεπόνια αγγίζει τα 0,68 ευρώ/κιλό. Η τιμή πώλησης από τους εμπόρους φτάνει το 1 ευρώ ενώ στη λαϊκή αγορά η μέση τιμή φτάνει τα 1,30 ευρώ/κιλό.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, οι καταναλωτές όμως επιμένουν πως είναι, έστω και λίγο, πιο ακριβές.




Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.