Καταπατημένα ακίνητα: Ποιοι μπορούν να τα αγοράσουν

Να τακτοποιήσει την ανοικτή πληγή των καταπατημένων ακινήτων θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα να έχει έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για 70.000 ακίνητα αλλά προς πώληση είναι μόνο όσα δεν σκοντάφτουν σε λόγους δημόσιου συμφέροντος.

Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι καταπατητές θα μπορέσουν να αγοράσουν το ακίνητο που εκμεταλλεύονται ανενόχλητοι επί σειρά ετών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάθεση μιας σειράς δικαιολογητικό σε αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί με μόνο στόχο τον έλεγχό τους ώστε να εξεταστεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το τίμημα για την αγορά του ακινήτου θα υπολογίζεται βάση αντικειμενικών ενώ προβλέπεται και έκπτωση σε συνάρτηση με τον χρόνο καταπάτησης. Σε κάθε όμως περίπτωση το δικαίωμα αυτό θα παρέχεται μόνο σε όσους έχουν το ακίνητο στην κατοχή τους τουλάχιστον 40 χρόνια, δηλαδή πριν από το 1980. Τα υπόλοιπα επιστρέφονται άμεσα στο δημόσιο και μάλιστα με την επιβολή προστίμου.

Επιπλέον:
Θα πρέπει το ακίνητο να αξιοποιείται ως πρώτη κατοικία ή υπό προϋποθέσεις ως επαγγελματικός χώρος (εγκαταστάσεις)
Εξαιρούνται μεγάλες στρεμματικές εκτάσεις.
Άλλοι λόγοι εξαίρεσης είναι να συντρέχουν λόγοι:

εθνικής άμυνας ή
δημόσιας ασφάλειας ή
δημόσιας υγείας ή
άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης
Εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:

εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία
εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Το τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα αυτά, θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι χαμηλό για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι ενώ μένει να διευθετηθεί τι θα ισχύσει με τις αγροτικές εκτάσεις.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.