Καταργείται το ΣΔΟΕ

Δεν καταργούνται ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ, ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται λέει το Υπουργείο

Στη νεοσύστατη γενική γραμματεία φορολογικής πολιτικής και δημόσιας περιουσίας περνούν οι αρμοδιότητες της ειδικής γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η οποία καταργείται.

Με την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος έγινε ένας ακόμη γύρος αλλαγών στη δομή του υπουργείου Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η μεταφορά της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Πάντως, και οι δύο κινήσεις προκάλεσαν έντονο προβληματισμό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο διορθωτικών κινήσεων σε οργανωτικό επίπεδο σε περίπτωση που παρατηρηθούν δυσλειτουργίες.

Ειδικά το θέμα της ΓΓΠΣ –η οποία ελέγχει τις υποδομές του TAXIS- θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας καθώς οι οργανωτικές αλλαγές γίνονται εν μέσω της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και ενόψει της εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ.

Ήδη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γραμματέα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου η διαδικασία της μετάβασης να μην προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Όσον αφορά στην κατάργηση του ΣΔΟΕ ως αυτοτελούς ειδικής γραμματείας κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε χθες ότι οι αρμοδιότητες θα διατηρηθούν και θα μεταφερθούν στην νέα γενική γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής ενώ πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί, αν δηλαδή διαπιστωθούν δυσλειτουργίες, κανείς δεν απαγορεύει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξέφρασε την έντονη αντίθεσή της. Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης υποστήριξε ότι «η κατάργηση του ΣΔΟΕ είναι το καλύτερο δώρο σε φοροφυγάδες, λαθρεμπόρους και άλλους οικονομικούς εγκληματίες ενώ θέτει σε κίνδυνο τις σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής λαθρεμπορίου και οικονομικού εγκλήματος που βρίσκονται τώρα στις αρμοδιότητές του».

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ:

Συνιστάται στο υπουργείο Οικονομικών, Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας. Στη νέα Γενική Γραμματεία μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, οι παρακάτω υπηρεσίες:

Από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής, η Διεύθυνση Φορολογικής Πολιτικής.
Οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες των άρθρων 71 έως 78 του ιδίου π.δ., (γ) οι υπαγόμενες στην καταργούμενη Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος υπηρεσίες των άρθρων 79 έως 83 του ιδίου π.δ..
Η αυτοτελής Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και η Ειδική Γραμματεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος καθώς και οι αντίστοιχες θέσεις Γενικού/Τομεακού και Ειδικού/Ειδικού Τομεακού Γραμματέα καταργούνται.

Η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών και η αντίστοιχη θέση του Γενικού/Διοικητικού Γραμματέα καταργούνται. Οι υπηρεσίες που υπάγονται εφεξής στον Υπουργό Οικονομικών είναι:

(α) Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (Π.Σ.Ε.Α.),

(β) Το αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου,

(γ)Το αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας,

(δ) Η αυτοτελής Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης και

(ε) Η γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.

ΥΠΟΙΚ: Δεν καταργούνται ΣΔΟΕ και ΣΕΠΕ, ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται
Μήνυμα πως το ΣΔΟΕ και το ΣΕΠΕ όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σημειώνοντας πως η αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης είναι απαίτηση των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο «επειδή αυτό δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κ. Αλεξιάδη, την κ. Αχτσιόγλου και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουμε τα εξής:

Το ΣΔΟΕ και τα λοιπά ελεγκτικά σώματα (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας -Επιθεωρητές Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) όχι μόνο δεν καταργούνται, αλλά ενισχύονται και αποκομματικοποιούνται. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση της θέσης του μετακλητού προϊσταμένου γενικού ή ειδικού γραμματέα, προκειμένου να αποκτήσουν αυτά τα σώματα επιτέλους πλήρη ανεξαρτησία.
Στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που θα εισαχθεί στη Βουλή αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, θεσμοθετούνται θέσεις Γενικών Διευθυντών που θα επιλέγονται με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία και θα προΐστανται των εν λόγω υπηρεσιών.
Θα ηγούνται του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι από την ιεραρχία της δημόσιας διοίκησης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πλήρη ανεξαρτησία και αμεροληψία στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Όσον αφορά στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή, ο κ. Βεσυρόπουλος προέτρεψε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λίγη υπομονή. «Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης θα αντιληφθούν τη διαφορά μεταξύ των δικών μας συγκεκριμένων δεσμεύσεων και των δικών τους ανεδαφικών, απραγματοποίητων υποσχέσεων», τόνισε.