«Κατεβάζει» ρυθμούς το Χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να «κατεβάζουν» ρυθμούς, μετά το χθεσινό ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης (10.55), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,05% στις 733,49 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει κάμψη κατά 0,08% στις 1.956,92 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 7,49 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 21 ενισχύονται, 23 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,11% στις 727,01 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ-0,66% σημειώνει απώλειες κατά 0,33%, η Alpha Bank ΑΛΦΑ κατά 0,48% και η Eurobank κατά 1,67%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ αυξάνεται κατά 0,93% και της Attica Bank ΑΤΤ+1,89% κατά 1,89%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Ελλάκτορα διολισθαίνει κατά 6% εξαιτίας της δυσμενών οικονομικών μεγεθών του 2016, ενώ η μετοχή της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-0,21% υποχωρεί κατά 1,07%. Από την πλευρά της, η μετοχή του Μυτιληναίου αυξάνεται κατά 1,15%, της Motor Oil κατά 1,47% και της Σαράντης κατά 1,20%.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν οριακή αποκλιμάκωση, κινούμενες στο τεχνικό όριο του 6,00%. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώνεται κατά 0,1 μονάδα βάσης στο 6,014% και του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 1,7 μονάδες βάσης στο 5,917%.

Οι επενδυτές αναμένεται να δώσουν «μάχη» προκειμένου να διατηρήσουν το θετικό πρόσημο στην ελληνική αγορά, έχοντας ως παρακαταθήκη το χθεσινό ράλι, το οποίο τροφοδοτήθηκε από την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Πλέον, η «επιμήκυνση» του θετικού momentum θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, από τις εξελίξεις γύρω από το χρέος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας θα παράσχει περαιτέρω ώθηση στην αγορά ομολόγων και θα «ξεκλειδώσει» την πόρτα για την ένταξη τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, η Merit Sec. επισημαίνει τα εξής: «Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει, εν μέρει, προηγηθεί των εξελίξεων με τα ανοδικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά στην περιοχή των 730 – 750 μονάδων. Η ποσοτική χαλάρωση και η διευθέτηση του χρέους, όχι απαραίτητα με αυτή την σειρά, μπορούν να τροφοδοτήσουν την περαιτέρω ανοδική πορεία της Αγοράς. Καθοριστικής σημασίας η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στην επαναξιολόγηση των αποτιμήσεων των εισηγμένων».

Από την πλευρά της, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει: «Από τα τέλη Μαρτίου είχαμε τονίσει και επισημάνει ότι το κλείσιμο του Γ.Δ. υψηλότερα της καθοριστικής αντίστασης (και τώρα πλέον εξαιρετικά κρίσιμης στήριξης) των 647 μονάδων, άνοιξε διάπλατα τις πόρτες προς τις 785 μονάδες, που ήταν και παραμένει ο από μηνών στόχος μας, υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, με βασικότερες την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και να μην μεσολαβήσει μεγάλη διόρθωση στους διεθνείς δείκτες».

Τέλος, το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ υπογραμμίζει: «Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ερχόμαστε από μία 8ετή, σχεδόν, πτωτική φάση της Οικονομίας, ενώ για πρώτη φορά φαίνεται στον ορίζοντα ότι πάμε να λύσουμε το μακροπρόθεσμο θέμα χρέος, έστω και με υποσχετική αλλά πλέον συμφωνημένη. Ίσως είναι και το πιο σημαντικό γεγονός σε περίπτωση που επαληθευτεί. Μέχρις ότου, παρόλα αυτά, κλείσει η περίφημη αξιολόγηση, μιας και έχουμε δει πολλά τα τελευταία χρόνια οφείλουμε να έχουμε την προσοχή μας σε εγρήγορση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάντα η Αγορά δίνει ευκαιρίες για να μπει κάποιος μεσοπρόθεσμα, σε κάποιες διορθώσεις».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.