Κάτω του στόχου βλέπουν οι ειδικοί ανάπτυξη, πληθωρισμό

Πιο απότομη των αρχικών εκτιμήσεων επιβράδυνση της Ευρωζώνης περιμένουν οι ειδικοί, που συμμετείχαν σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η νομισματική ένωση βιώνει τις επιπτώσεις εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων και της έντονης αβεβαιότητας σχετικά με τη μορφή του Βrexit.

Οι οικονομολόγοι στην τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης μόλις 1,5% για το 2019 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,8%. Παράλληλα υπολογίζουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι μόλις 1,5% έναντι εκτιμήσεων έως τώρα για 1,7% και μακριά από τον επίσημο στόχο της κεντρικής τράπεζας για σχεδόν 2%.

Ο πληθωρισμός μένει σταθερά κάτω από το στόχο της ΕΚΤ από τις αρχές του 2013. Ελάχιστοι είναι οι μήνες μέσα σε αυτό το διάστημα κατά τους οποίους έφτασε ή πέρασε το κατώφλι του 2% και αυτό έγινε μόνο σε περιπτώσεις, κατά τις οποίες εκτινάχθηκαν στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου.

Για το 2020 οι οικονομολόγοι βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6%) και τον πληθωρισμό στο 1,6% (έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,7%).

Μακροπόθεσμα υπολογίζουν ότι η Ευρωζώνη θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 1,5% με 1,6%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.