«Κλειδώνει» για το χρέος, «κληρώνει» για το QE

Η ενεργός παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με ρήτρα εκταμίευσης το 2018, οπότε και ενδεχομένως θα εξειδικευτούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προβάλλει ως το επικρατέστερο σενάριο για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ωστόσο η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η τελευταία τοποθέτηση της ΕΚΤ ήρθε προχθές στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, όπου ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Τράπεζας, εμφανίστηκε προβληματισμένος, τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ης Μαΐου «δεν υπήρξε σαφής προσδιορισμός» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. «Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, ωστόσο, είναι σημαντικό να προσδιοριστούν από τώρα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Γάλλος αξιωματούχος, χαρακτηρίζοντας «σημαντική παράμετρο» την ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημόσιου χρέους στην οποία θα προβεί το ΔΝΤ, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. Παρ’ όλα αυτά, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ΕΚΤ θα λάβει «ανεξάρτητα και αυτόνομα» τις αποφάσεις της, αναφορικά με την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Εξάλλου, ευρωπαϊκοί κύκλοι επεσήμαιναν ότι υπάρχουν τρόποι επίτευξης μιας τέτοιας συμφωνίας που θα ανοίγει παράθυρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράγοντες με καλή γνώση των διαβουλεύσεων τονίζουν σήμερα στη «Ν» ότι μια αρνητική DSA του ΔΝΤ αυξάνει σημαντικά το ρίσκο που θα συνοδεύει μια θετική DSA της ΕΚΤ, καθιστώντας έτσι πολύ δύσκολη στη Φρανκφούρτη την απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο QE. Επίσης, πληροφορίες προκρίνουν ως προϋπόθεση για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης έναν υψηλό βαθμό συναίνεσης στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, δηλαδή κάτι παραπάνω από μια απλή πλειοψηφία. Συνεπώς, με βάση την ευρύτερη αξιολόγηση των δεδομένων καταλήγουν ότι η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο QE, χωρίς θετική DSA από το ΔΝΤ, συγκεντρώνει περίπου 30% πιθανότητες.

Ένας από τους παράγοντες για την τελική τοποθέτηση της ΕΚΤ θα είναι και η στάση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. Πηγές της Bundesbank παραπέμπουν τη «Ν» στην επίσημη θέση που διατυπώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, και την οποία επί της ουσίας ανέπτυξε την Τετάρτη ο Μπενουά Κερέ. Σημειωτέον, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ασκεί έντονες πιέσεις με στόχο τη λήξη του QE, συνολικά για την Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ελληνική περίπτωση.

Συνομιλητές της «Ν» εντοπίζουν πάντως περιθώριο ελιγμών, περισσότερο πολιτικού χαρακτήρα, προς την κατεύθυνση της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ακόμη και με αρνητική DSA από το ΔΝΤ. Ωστόσο, οι υψηλοί τόνοι που έχει τηρήσει όλο αυτό το διάστημα η ελληνική κυβέρνηση, γύρω από το χρέος και το QE, μάλλον δυσχεραίνουν παρά διευκολύνουν την ευόδωση αντίστοιχων σεναρίων, τα οποία προϋποθέτουν τη συγκατάθεση του Βερολίνου, τρεις μήνες πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.