Κομισιόν: Προτάσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα στην ΕΕ

Την από κοινού υιοθέτηση 20 βασικών αρχών και δικαιωμάτων για τη στήριξη «της καλής λειτουργίας» και της «δίκαιης διάστασης των αγορών εργασίας και των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας» πρότεινε σήμερα, Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ειδικότερα, η Επιτροπή δρομολογεί, όπως ανακοίνωσε, μία σειρά συγκεκριμένων νομοθετικών και μη νομοθετικών πρωτοβουλιών «για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη».

Αυτές οι προτάσεις αφορούν, για παράδειγμα, την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των γονέων και των φροντιστών, την ενημέρωση των εργαζομένων, καθώς και την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία.

Ο πυλώνας καταρτίστηκε από ομάδα της Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο, Β. Ντομπρόβσκις και σε στενή διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα. Επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, εκ νέου δικαιώματα που περιέχονται ήδη στο ευρωπαϊκό και το διεθνές νομικό κεκτημένο και επιπλέον τα συμπληρώνει, ούτως ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες πραγματικότητες.

Οι αρχές και τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον πυλώνα διαρθρώνονται σε τρεις θεματικές: Ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, δίκαιες συνθήκες εργασίας, κοινωνική προστασία και κοινωνική ένταξη.

Επίσης, δημιουργείται ένας πίνακας αποτελεσμάτων στον κοινωνικό τομέα για την παρακολούθηση των τάσεων και των επιδόσεων των χωρών της ΕΕ σε δώδεκα τομείς και την αξιολόγηση της προόδου προς την κατεύθυνση της «κοινωνικής βαθμολόγησης τριπλού Α» για την ΕΕ στο σύνολό της. Η σχετική ανάλυση θα τροφοδοτείται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, ο πυλώνας αναμένεται να επανεκκινήσει, όπως σημειώνεται, τη διαδικασία σύγκλισης στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ορισμένα δικαιώματα και ορισμένες αρχές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κατευθυντήρια γραμμή για τον καθορισμό πιο δεσμευτικών προτύπων για τη ζώνη του ευρώ.

Ενδέχεται να ακολουθήσουν στο μέλλον περαιτέρω νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, επισημαίνει η Επιτροπή, τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά ταμεία, ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θα παράσχουν χρηματοδοτική στήριξη για την εφαρμογή πολλών βασικών πτυχών του πυλώνα.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει προτάσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα: «Από την αρχή της θητείας μου ως προέδρου της Επιτροπής προσπαθώ να φέρω τις κοινωνικές προτεραιότητες στη θέση που τους αρμόζει, στο επίκεντρο των εργασιών της Ευρώπης.

Με τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και την πρώτη σειρά πρωτοβουλιών που τον συνοδεύουν, υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο. Θέλουμε να γράψουμε αυτό το κεφάλαιο μαζί: Τα κράτη μέλη, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευελπιστώ ο πυλώνας να εγκριθεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.