Κοντά στα 2,4 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ρεύματος – Πόσο επιβαρύνουν τους καλοπληρωτές

Αποκαλυπτικά στοιχεία περιέχει η ετήσια έκθεση της ΡΑΑΕΥ για την αγορά του ρεύματος και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά το 2023.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του συνόλου των καταναλωτών στη χώρα μας έφτασαν το 1,44 δισ. ευρώ στην περίπτωση παλαιών πελατών που έχουν αλλάξει προμηθευτή ρεύματος, συν άλλα 974 εκατ. ευρώ για υφιστάμενους πελάτες.

Το σύνολο και των δύο αγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ, ποσό ενδεικτικό του προβλήματος που υπάρχει στην αγορά.
Κοιτάζοντας τις επιμέρους κατηγορίες, στη Χαμηλή Τάση οι οφειλές ανέρχονται σε 1,7 δισ. συνολικά, άρα αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος. Οι εμπορικοί καταναλωτές είχαν 178 εκατ. ευρώ και οι βιομηχανίες 527 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζεται το μέσο κόστος επιβάρυνσης των προμηθευτών και εν τέλει των υπόλοιπων καταναλωτών λόγω της μη πληρωμής των λογαριασμών (€/MWh), το οποίο η ΡΑΑΕΥ εκτιμά σε 2 λεπτά/κιλοβατώρα για την περίπτωση των οφειλών υφιστάμενων πελατών και σε 3 λεπτά για τις οφειλές παλιών πελατών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι από τα 15 π.χ. λεπτά/KWh που στοίχιζε πέρυσι ένα τιμολόγιο, τα 5 λεπτά ήταν το αποτέλεσμα των ληξιπρόθεσμων. Είναι, όμως, μια ένδειξη που δείχνει το πόσο θα χρειαζόταν να ανεβάσουν οι προμηθευτές τα τιμολόγια προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η τρύπα των ληξιπρόθεσμων.

Στην πράξη οι εταιρείες χρεώνουν τους καταναλωτές με ένα μέρος από αυτά τα χρήματα με βάση έναν προσεκτικό υπολογισμό που από τη μια ασφαλίζει τις ίδιες και από την άλλη δεν αφήνει το κόστος να ξεφύγει για τους πολίτες.

 

 

 

Πηγή: newsit.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.