Κορωνοϊός: Τι προβλέπεται για τους εργαζόμενους γονείς αν αρρωστήσει το παιδί τους

Εχοντας μπει για τα καλά στο δεύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα μας και ενώ τα σχολεία έχουν ανοίξει, οι γονείς έχουν ήδη ξεκινήσει να αναρωτιούνται τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με την εργασία τους σε περίπτωση που το παιδί τους νοσήσει με κορονοϊό.

Αυτή τη στιγμή το κράτος έχει μεριμνήσει για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, όχι όμως και για τις ημέρες μέχρι να επιβεβαιωθεί. Αν λοιπόν υπάρχει υποψία κορονοϊού σε ένα παιδί, σύμφωνα με τον εργατολό κ. Καρούζο, δεν υπάρχει πρόβλεψη που να κατοχυρώνει άδεια στην μητέρα ή τον πατέρα. «Στον ιδιωτικό τομέα, δεν προβλέπεται κάτι ως ειδική άδεια μόνο καλόπιστη συνεννόηση εργαζόμενου με εργοδότη» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Open TV.

Αντίθετα οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήσης ειδικής άδειας για 14 μέρες ή και για μεγαλύτερο διάστημα στην περίπτωση που ιατρική γνωμάτευση το κρίνει απαραίτητο ή στην περίπτωση νοσηλείας του παιδιού. Αφορά εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας και χορηγείται επιπρόσθετα από άλλες άδειες σχετικές με τη νόσηση ή τη νοσηλεία των παιδιών.

Η νέα ειδική άδεια θα είναι συγχρηματοδοτούμενη από τον εργοδότη και το κράτος. Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς θα λαμβάνουν τον μισθό τους κατά τα δύο τρίτα από τον εργοδότη και κατά το ένα τρίτο από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Αναπλήρωση της καραντίνας με υπερωρία
Σε ό,τι αφορά στον εργαζόμενο που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 μέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, ώστε να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση στον κορονοϊό, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Όμως, όταν επιστρέφει στη δουλειά, θα πρέπει ν’ αναπληρώνει τις εργάσιμες μέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος τετραμήνου και ως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση ως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερησίου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι ν’ αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.