Κουρμούσης: Βάσει εισοδήματος δανειολήπτη η κρατική επιδότηση για α’ κατοικία

Τι είπε για το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το νέο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών, την προστασία πρώτης κατοικίας και τις ρυθμίσεις χρεών

Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται να έλθει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με στόχο τα όρια που θα τεθούν και οι διαδικασίες που θα περιλαμβάνει να καλύψουν το σύνολο των ευάλωτων νοικοκυριών, τόνισε ο ειδικός γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης, διευκρινίζοντας ότι η επιδότηση της δόσης από το κράτος δεν θα είναι οριζόντια.

Ο κ. Κουρμούσης μιλώντας στην ΕΡΤ1 σημείωσε ότι μπορεί για την Ελλάδα να είναι αυτονόητη η προστασία της πρώτης κατοικίας για αδύναμους (άνεργους, συνταξιούχους), ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη.

«Η συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκίνησε από το να μην υπάρχει καθόλου προστασία και έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε ότι έχουμε καλύψει όλους τους ευάλωτους και να προσπαθούμε να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους παραπάνω» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση της δόσης από το κράτος, ο Φ. Κουρμούσης δήλωσε ότι αυτή δεν θα είναι οριζόντια και θα παρέχεται ανάλογα με το εισόδημα του δανειολήπτη.

«Ο δανειολήπτης ανάλογα με το εισόδημα που έχει, το κράτος θα καλύπτει τη διαφορά για να πληρώσει τα χρέη. Αν κάποιος είναι επί επτά χρόνια άνεργος το κράτος θα μπορεί να πληρώσει ακόμα και το σύνολο της δόσης», ανέφερε συγκεκριμένα.

«Αν κάποιος έχει επαρκές εισόδημα το κράτος δεν θα πληρώσει τίποτα. Δεν υπάρχει μία επιδότηση για όλους. Η θέση μας είναι η επιδότηση να φτάσει ακόμα και στο 100%» δήλωσε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, έχει συμφωνηθεί ότι η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια στο 1/3 αλλά αναλόγως της οικονομικής δυνατότητας του πολίτη.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σημείωσε ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα επανεξετάζεται η κατάσταση του δανειολήπτη με την πάροδο του χρόνου για να διαπιστωθεί αν στο μεσοδιάστημα αυξηθούν τα εισοδήματά του, οπότε δεν θα χρειάζεται πλέον επιδότηση.

Για τον νόμο Κατσέλη επισήμανε ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει, εκτός όμως του άρθρου 9 παρ. 2 που προβλέπει προστασία μετά τη δίκη για την πρώτη κατοικία, σε περίπτωση που δεν πληρώνει τη δόση.

«Κανένας που είναι πραγματικά επιλέξιμος δε πρόκειται να χάσει κάποιο δικαίωμα επιλέξιμο. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ο νόμος Κατσέλη θα συνεχίζει να υπάρχει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι όποιος έχει κάνει αίτηση προστασίας, αυτή θα εξεταστεί με τα κριτήρια του νόμου που ίσχυε όταν έκανε την αίτηση. «Το ποια θα είναι η διαδικασία ένταξης στην πλατφόρμα είναι υπό εξέταση» πρόσθεσε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.