Κρουαζιέρα: Πρώτα οι ευρωπαϊκές οδηγίες, μετά η επανεκκίνησή της στην Ελλάδα

Μετά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών – που θα πρέπει να τηρούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια στα ελληνικά λιμάνια – εκ μέρους του υπουργείου Ναυτιλίας και της Επιτροπής των Ειδικών Λοιμωξιολόγων, αλλά και σε συνδυασμό με το άνοιγμα των αεροπορικών μεταφορών, θα ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα, δηλώνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας, αντιπρόεδρος του επιχειρησιακού τομέα της Celestyal Cruises, πλοίαρχος Γιώργος Κουμπενάς.

Όπως αναφέρει, το κομμάτι που αφορά τη σύνταξη του προγράμματος οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθούν επιβάτες και πλήρωμα στα κρουαζιερόπλοια σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος HEALTHY GATEWAYS εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήταν υπεύθυνο και για τη σύνταξη ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά την υγιεινή πάνω στα πλοία.

«Η κάθε χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει το δικαίωμα στο πλαίσιο αυτών των ευρωπαϊκών οδηγιών να μπορεί να προχωρεί σε μικρές αλλαγές» σημειώνει ο κ. Κουμπενάς.

Οι οδηγίες της ΕΕ, που αναμένεται να εγκριθούν από το υπουργείο Ναυτιλίας για την τήρηση συγκεκριμένων κανόνων από επιβάτες και πλήρωμα στα ελληνικά λιμάνια, αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων ταξιδιωτών στο 60% του συνολικού αριθμού που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του κρουαζιερόπλοιου.

– Υποχρεωτικούς ελέγχους σε επιβάτες και πλήρωμα πριν από την επιβίβαση, με θερμομέτρηση και με την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας.

– Επίσης στα κρουαζιερόπλοια θα πρέπει να οριστούν καμπίνες απομόνωσης στην περίπτωση που υπάρξει τυχόν κρούσμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις των εταιρειών με ιατρικά κέντρα στα νησιά.

– Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων των πλοίων για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας με την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Τέλος, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον δεν θα υπάρχουν γεύματα σε μπουφέ, αλλά μόνο στις τραπεζαρίες του πλοίου, με τήρηση συγκεκριμένων αποστάσεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιέρας στην Ελλάδα και τους δημάρχους επτά τουριστικών περιοχών είχε χθες η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ).

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.