Κρύο πιάτο για την εστίαση η «Μπάρμπαρα» – «Έπεσε ο τζίρος, ανυπομονούμε για την Τσικνοπέμπτη»

Τα γεμάτα τραπέζια στις ταβέρνες, στα εστιατόρια και στα μπαρ την περίοδο των εορτών έδωσαν μία, έστω και προσωρινή, νότα αισιοδοξίας στους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης, οι οποίοι, ωστόσο, πλέον, είναι ανήσυχοι και προβληματισμένοι λόγω των υπέρογκων ποσών στους λογαριασμούς αλλά και της κακοκαιρίας που έφερε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ακούγοντας τα ποσοστά ενέργειας που καταναλώνουν οι απαραίτητες συσκευές για να λειτουργήσουν τα καταστήματα, όπως τα ψυγεία, οι φούρνοι και τα πλυντήρια, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τον λόγο που οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στους ιδιοκτήτες.

«Αν τα πράγματα χειροτερέψουν πολύ, θα πρέπει να μειωθεί το προσωπικό» αναφέρει στο ThessToday.gr ιδιοκτήτης εστιατορίου που βρίσκεται στα Λαδάδικα, και προσθέτει «φυσικά, αυτό δεν το θέλει κανείς μας». Οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν διπλασιαστεί σχετικά με τις προηγούμενες χρονιές, αφού έχουν φτάσει στο σημείο πολλές φορές να ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Όπως εξηγεί ο ίδιος, αν και ήταν ικανοποιημένος από την επισκεψιμότητα τις ημέρες των γιορτών, δεν «έμεινε» σχεδόν τίποτα στην τσέπη του. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε σχεδόν κανένα κέρδος, ακόμη κι αν είμαστε γεμάτοι. Λόγω της κακοκαιρίας η κίνηση μειώθηκε, οπότε τώρα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα».

O δύσκολος χειμώνας της εστίασης
Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα που βρίσκει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων με την οικονομική θηλιά στο λαιμό καθώς μετά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάκαμψης στον κλάδο που δοκιμάστηκε σκληρά στα τελευταία χρόνια.

Τόσο οι μικρές επιχειρήσεις, αλλά και τα μεγαλύτερα καταστήματα, προχώρησαν σε κινήσεις προκειμένου να… μαζέψουν τα σπασμένα και να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας ή άλλαξαν τις τιμές στα προϊόντα σε μία προσπάθεια να καλύψουν -έστω ένα μέρος- του αυξημένου λειτουργικού κόστους.

«Βέβαια, πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αυξήσεις στις τιμές, αφού και οι καταναλωτές έχουν τα δικά τους χρέη και βάζουν προτεραιότητες. Για παράδειγμα, ίσως προτιμήσουν να περιορίσουν τις εξόδους τους στα καταστήματα, σε περίπτωση που οι τιμές είναι ανεβασμένες για το πορτοφόλι τους. Μέχρι τώρα, ο καιρός μας βοηθούσε, αλλά εδώ και λίγες μέρες οι θερμοκρασίες πέφτουν, και τα έξοδα αυξάνονται ακόμη περισσότερο, αφού πρέπει να λειτουργήσουν τα θερμαντικά σώματα στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και εντός των καταστημάτων».

Κάποιοι επιχειρηματίες μείωσαν το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τους τις καθημερινές προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που έβαλαν «λουκέτο». «Συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία για αύξηση των λουκέτων στον κλάδο μας. Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερα μέτρα στήριξης γιατί τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα εάν έχουμε αυτόν τον καιρό. Όπως και να έχει βέβαια, δεν μπορούμε κάθε φορά να ελπίζουμε στον καλό καιρό, στις “γιορτές” και στα πανηγύρια για να έχουμε κόσμο. Ο τζίρος έχει μειωθεί και αυτό είναι ανησυχητικό».

Ξεκίνησαν οι προκρατήσεις για Τσικνοπέμπτη
Δειλά δειλά έχουν ξεκινήσει οι προκρατήσεις για την Τσικνοπέμπτη, ενώ σύμφωνα με επιχειρηματίες του κλάδου αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα. «Κάθε φορά περιμένουμε μία “γιορτή” για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την επιβίωση των καταστημάτων μας. Για παράδειγμα, τώρα όλοι ανυπομονούμε για την Τσικνοπέμπτη καθώς θεωρούμε πως ο κόσμος θα βγει έξω, όπως ελπίζουμε να έχει και καλό καιρό» λέει στο ThessToday.gr ιδιοκτήτης ταβέρνας στα Λαδάδικα.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ThessToday.gr, με χειμωνιάτικο καιρό αναμένεται να τσικνίσει η Θεσσαλονίκη, αφού μπορεί μεν, η κακοκαιρία Μπάρμπαρα να έχει υποχωρήσει μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, εντούτοις οι χαμηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν.

«Η επόμενη εβδομάδα φέρνει ένα νέο κύμα βαρυχειμωνιάς το οποίο θα μας απασχολήσει πάλι. Φαίνεται ότι μετά από μια μικρή άνοδο της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε πάλι πτώση από την Τρίτη με βροχές και χιόνια σε ημιορεινά και ορεινά» δήλωσε συγκεκριμένα, ο
ο διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Μιχάλης Σιούτας.

Πηγή: https://thesstoday.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.