Λαγκάρντ: Νέο καμπανάκι για προστατευτισμό, υψηλά χρέη

Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν ισχυρές υπογράμμισε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κρούωντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις, που θα μπροούσαν να έχουν οι εμπορικές αντιπαραθέσεις και τα αυξανόμενα δημόσια και ιδιωτικά χρέη.

Από το βήμα του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, η κ. Λαγκάρντ επιβεβαίωσε την εκτίμηση του Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 3,9% φέτος και το 2019. Έκανε, ωστόσο, λόγο για προκλήσεις, που απαιτούν ένα νέο ήθος συνεργασίας και επιμονής στον δρόμο των πολυμερών διαπραγματεύσεων.

Η στροφή στον προστατευτισμό και τον απομονωτισμός θα ήταν «καταστροφικό λάθος», μία «πληγή, που θα προκαλούσαμε μόνοι στον εαυτό μας» διεμήνυσε η κ. Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε πως κανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος από έναν εμπορικό πόλεμο . Θύμισε επίσης ότι το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) έχει σκαρφαλώσει στα επίπεδα ρεκόρ των 164 τρισ. δολ. ή στο 225% του ΑΕΠ, γεγονός που καθιστά ευάλωτη τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, είναι επίσης το αίσθημα ότι τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης δεν κατανέμονται δίκαια, οι ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές και ειδικά η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη, που θέτουν σε κίνδυνο εκατομμύρια θέσεις εργασίας, αλλά και η κλιματική αλλαγή.

Έκλεισε δε την ομιλία της με μία φράση, που έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο: «Την σκεπή την φτιάχνεις, όταν ο ήλιος λάμπει», θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν πριν χτυπήσει την πόρτα η επόμενη κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.