Μαρινόπουλος: Εν δυνάμει «λουκέτο» στο δίκτυο της χονδρικής

Εν δυνάμει λουκέτο μπαίνει στο δίκτυο χονδρικής πώλησης της Μαρινόπουλος, στην κατεύθυνση στήριξης της δραστηριότητας της λιανικής.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στον όμιλο, τρία από τα έξι καταστήματα Terra Market διέκοψαν τη λειτουργία τους, τρία σχεδόν χρόνια μετά την είσοδο της αλυσίδας στην αγορά των Cash&Carry.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Μαρινόπουλος, «πρόκειται για μια προσωρινή διακοπή, με τους εργαζόμενους να μεταφέρονται σε άλλα καταστήματα», ενώ προσθέτουν πως «η λογική πίσω από την κίνηση αυτή είναι να ενισχυθεί με κάθε τρόπο το δίκτυο της λιανικής πώλησης, για όσο διάστημα κρατήσει η περίοδος έως ότου να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση για τον όμιλο».

Αδιευκρίνιστο μένει, μέχρι στιγμής, εάν τα υπόλοιπα τρία Terra Market στη Λ. Αθηνών, στη Λιβαδειά και την Τήνο θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την αρχή της φετινής χρονιάς η Μαρινόπουλος φαίνεται ότι είχε αρχίσει να ρίχνει ταχύτητες στη δραστηριότητα της χονδρικής, κλείνοντας το κατάστημα των Τρικάλων τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ακολούθησαν και τα καταστήματα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης -που αποτελούσε το πρώτο Terra Market που είχε ανοίξει τέλη Ιουνίου 2013- και τα Χανιά.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία των εργαζόμενων του ομίλου, οι οποίοι χθες πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις με τετράωρη στάση εργασίας. Την κινητοποίηση κάλεσαν ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και Δυτικής Αττικής και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Λαυρεωτικής.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την άμεση καταβολή όλου του μισθού και του επιδόματος αδείας (πληρώνονται με έναντι), τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές τους σχέσεις. Εκτός από τις τοπικές συγκεντρώσεις έξω από τα καταστήματα, πραγματοποιήθηκε και κεντρική έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι εξαιρούνται των προβλεπόμενων της προσωρινής προστασίας που έχει εξασφαλίσει η Μαρινόπουλος έως την εκδίκαση των αιτήσεων τον Σεπτέμβριο, όπερ σημαίνει ότι σύντομα η εταιρεία θα κληθεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στο προσωπικό.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας και της εξαίρεσης των μισθώσεων από τα προσωρινά μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών της Μαρινόπουλος και του προεδρείου της ΠΟΜΙΔΑ στο πλαίσιο της οποίας η πλευρά της αλυσίδας ανέφερε ότι προτίθεται να προχωρήσει σε σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών προς τους εκμισθωτές ακινήτων δίχως να μεσολαβήσει κάποια διαγραφή των οφειλόμενων μισθωμάτων, ενώ διαβεβαίωσε ότι «στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει το πανελλήνιο δίκτυό της, μόνη ή σε συνεργασία με άλλους στρατηγικούς εταίρους». Για τον σκοπό αυτό η εταιρεία ζήτησε και την παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να υπάρξει κατανόηση και ολιγόμηνη υπομονή των εκμισθωτών των ακινήτων αυτών, έως ότου ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει συνεννοήσεις.

Σχολιάζοντας ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς ανέφερε ότι «ασφαλώς κάθε εκμισθωτής ακινήτου θα ακολουθήσει τις συμβουλές του δικηγόρου του για την προάσπιση των συμφερόντων του. Όμως όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποια λύση προκριθεί τελικά για κάθε μία από τις μισθώσεις αυτές θα υλοποιηθεί πολύ ταχύτερα και ευχερέστερα αν η εταιρεία είναι εν λειτουργία, παρά αν εξαναγκαστεί σε διακοπή εργασιών, με συνέπεια την απώλεια των αδειών λειτουργίας και την απαξίωση των καταστημάτων τους».

Όσον αφορά στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τον χρόνο να μην αποτελεί σύμμαχο στις διαδικασίες. Πέρα από τις ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των οφειλών, το πιο κρίσιμο κεφάλαιο της συμφωνίας φαίνεται ότι αφορά στη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί για την επίτευξη του εγχειρήματος και κυρίως πώς και ποιος θα την καλύψει.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.