Markit: Ανέβασε απροσδόκητα ταχύτητα η Ευρωζώνη τον Ιούνιο

Με υψηλότερους προσδοκιών ρυθμούς αναπτύχθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, χάρη στο δυναμικό του τομέα υπηρσειών, που παρουσιάζει την καλύτερη εικόνα εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία, και παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση κινήθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών. Αυτό προκύπτει από την καθιερωμένη έρευνα της IHS Markit. Τα νέα για την ανάκαμψη θα είναι σίγουρα καλοδεχόμενα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρόσφατα προανήγγειλε τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους.

Ο Σύνθετος Δεικτης PMI της Μarkit, ο οποίος παρακολουθεί την δραστηριότητα στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες των 19 χωρών του ευρώ, σκαρφάλωσε τον Ιούνιο στις 54,8 μονάδες από 54,1 τον προηγούμενο μήνα, κόντρα στις εκτιμήσεις των αναλυτών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, που έβλεπαν πτώση του στις 53,9 μονάδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από το 50 σημαίνει ανάπτυξη. Ο επιμέρους δείκτης της παραγωγής σκαρφάλωσε σε υψηλά τεσσάρων μηνών στις 53,8 από 53,2 μονάδες.

Ο Δείκτης PMI των υπηρεσιών ενισχύθηκε από τις 53,9 στις 55,2 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2007.

Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε πιθανότατα με ρυθμούς 0,5% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο είχε αναπτυχθεί 0,4% σε σχέση με το τελευταίο του 2017.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.